Porchetta

  • 2018.02.12.
  • 8

Életemben először Olaszországban , San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Épp vásár volt a városka főterén mikor többedszer ott jártunk, rögtön be is szippantott bennünket a vásári forgatag szó szerint Akkor már tudtam, hogy meg fogom sütni én is ezt a nagyon finom olasz ételt. Most jött el ennek az ideje. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik , akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra puhára. A fűszerek átjárják az egészet , így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.
Hozzávalók: malac híján bőrös császárhúsból készítettem. A darab akkora legyen, hogyha kiterítjük, gond nélkül fel tudjuk tekerni. A közepébe 1 sertésszűz került. További hozzávalók: só, bors, friss bazsalikom, friss petrezselyemzöld, fokhagyma, friss vagy szárított kakukkfű, friss vagy szárított rozmaring. A kötözéshez kenderzsineg, a sütéshez két evőkanálnyi sertészsír. Fűszerekkel gazdagon kalkuláljunk !
A bőrös császárhúst előző este ( alaposan ) besóztam, őrölt borssal áthintettem. A sertésszüzet is besóztam, borsoztam, majd egy tálban letakarva éjszakára a hűtőbe tettem a császárhússal együtt. Másnap reggel a bőrös császárhúst bőrrel lefelé lefektettem, és egy éles késsel a hús és a bőr közötti részen majdnem végigvágtam. Így majd a feltekerésnél nem kerül a húsos részbe bőrös rész. Az előkészített húst a frissen mosott és apróra darabolt összes fűszerrel vastagon meghintettem, a fűszerezett sózott szüzet a közepébe fektettem, erre is szórtam a zöldfűszeres-fokhagymás keverékből és szorosan, úgy, hogy a lefejtett bőrt nem tekerem- tekercset készítek. A fűszereket összekeverhetjük szikkadt kenyérből készült pirított morzsával is és ezzel szórhatjuk a húst. Ha ez kész, szépen ráhajtom a bőrt és szorosan megkötözöm. Kevés zsiradékra fektettem, és 100-110 fokosra előmelegített sütőben 5 órán keresztül sütöttem. Ezután 210 fokon a bőrt rápirítottam. Deszkára kivéve pihentettem egészen addig míg langyosra nem hűlt, a kötözőt levágtam róla, a húst vékony szeletekre vágva tálaltam.