Tiramisu pohárkrém

  • 2017.12.05.
  • 1

Az igazat megvallva, tiramisu szeletnek indult ami lett is volna ha kivárjuk a megfelelő időt dermedésig De hát az ember gyarló és nem vár. Aztán mikor belevágtam a szépen összeállított desszertembe és észleltem, hogy nem oké a zsoké, akkor gyorsan átkonvertáltam pohárkrémmé a tepsi tiramisut Meg kell mondjam, meglepő módon még jobb is volt így pohárból eszegetni
Hozzávalók: 4 egész tojás, 15 deka kristálycukor, egy mokkáskanálnyi vaníliakivonat, 50 deka mascarpone krém, őrölt fahéj, 30-35 darab babapiskóta, erős kávéfőzet, amaretto likőr vagy rum (0,5 dl ) , egy evőkanálnyi porcukor, kakaópor
A tojásokat kettéválasztottam. A tojások sárgáját alaposan kikevertem a 15 deka kristálycukorral , hozzáadtam a vaníliakivonatot és a mascarpone krémet . Ezt kézi habverővel átdolgoztam  és meghintettem egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá mixereltem . A habot egy fakanál segítségével a mascarponés krémhez kevertem kis adagokban úgy, hogy a hab ne törjön össze. Aki nem pohárkrémet hanem szeletelhető tiramisut szeretne készíteni az egy csapott  evőkanál zselatint langyosítson fel egy kevés vízben és csorgassa hozzá a mascarponés krémhez még mielőtt a tojásfehérje habot beledolgozná a masszába.
Lefőztem két adagnyi kávét, hozzákevertem a porcukrot és az amaretto likőrt ( vagy rumot ennek hiányában ) A babapiskótákat ebbe a keverékbe megforgattam és egy alacsony jénai tál aljába sorakoztattam. A kész krémet a babapiskóták tetejére halmozzuk, egyenletesen eloszlatva. A krém tetejére jöhet egy újabb sorozat kávéba forgatott babapiskóta, rétegezzük egészen addig míg az alapanyagok kitartanak. A tetejére egy vékonyabb  fedőréteg krém menjen csak. Fóliával lefedve hűtőben pihentetjük . Ha pohárkrémet szeretnénk akkor ugyanígy járunk el, egy réteg beáztatott piskóta, egy réteg krém és ezt így míg meg nem telik a poharunk. Ez is mehet a hűtőbe pár órára. Tálaláskor hintsük meg jó minőségű kakaóporral .