Tépkedős sajtos-hagymás cipó

  • 2017.11.29.
  • 4

Nemes egyszerűséggel csak tépkedősnek hívom ezt az ötletes felhasználását a cipónak. Forrón megtépkedni a sajttal és hagymával gazdagon megszórt kockákat baráti összejöveteleken vagy csak egy délutáni kávézás idején…
Hozzávalók: 1 darab cipó, legalább 20 deka sajt- én goudát használtam- 10 deka házi vaj ( vagy teavaj), 2 gerezd fokhagyma, só, 2 szál újhagyma, snidling, olivaolaj
A cipót bevagdossuk kb 1 cm közökkel úgy, hogy a cipó alját ne vágjuk át, majd átlósan is ugyanígy bevágjuk. A puha vajba belereszeljük a pucolt fokhagymagerezdeket, sózzuk , majd kissé visszadermesztjük, hogy vékonyra fel tudjuk majd szeletelni. Az újhagymát  karikákra vágjuk, a sajtot apróra reszeljük. A hideg fűszervajat szeleteljük és a vágásokba illesztjük. Szinte mindegyik résbe tettem egy egy  szeletet. A reszelt sajtot és a karikázott újhagymát is a résekbe tömködjük. Mehet bele gazdagon a sajtból A cipó tetejét kevés olivaolajjal meglocsoltam. Sütőlemezre olivaolajat csorgatunk kb 1 evőkanálnyit , ráfektetjük a cipónkat és 190 fokon aranyszínűre sütjük. A sajtunk szépen a rések közé fog sülni, a fűszervaj pedig átitatja a cipócskánkat. Apróra vágott friss snidlinggel megszórtam tálaláskor. Ropogós kéreg és ízletes fűszervajas olvadt sajt egy kis újhagymával … már kiszedni is élmény a falatkákat  Amikor a falatkákat eltüntettük és az alja megmaradt erre is reszeltem egy kis sajtot és visszadugtam megsülni, majd felszeleteltem . Elfogyott