Vadkacsa melle vörösboros-kakukkfüves gombával

  • 2017.11.08.
  • 3

Az őszi időszakban gyakrabban jutunk vadak húsához. Egészséges, ízeiben egyedülálló húsok készülnek , omlósra sütve kedveljük leginkább. Számomra elmaradhatatlan valami gombás alkotóelem is ezek mellé a húsok mellé, fantasztikusan hozza az erdei illatokat és a kissé szárazabb hús mellé nagyon jó kiegészítő lehet egy szaftos, ízekben gazdag friss fűszeres mártás vagy szósz. Most vadkacsa mellet hozok, rendkívül finom igazán ínyenc étel.
Hozzávalók : vadkacsa melle ( lefilézve 6-8 darab ) , zsiradék, só, fokhagyma ,őrölt fehérbors, friss kakukkfű, salotta hagyma , csiperke gomba vagy bármilyen más erdei gomba akár vegyesen is, testesebb vörösbor 1-1,5 dl , magvas pirítós .
Mivel a kacsa hozzánk tollában érkezett ezért a filézéssel kezdtem. A mellénél felvágtam a tollas bőrt és a mellből szépen kifejtettem a filéket. Enyhén átsóztam , fehérborssal hintettem majd zsiradékon hirtelen megkérgeztem .
Ezalatt elkészítettem a gombás mártást : a salottahagymát a visszamaradt zsiradékban megpároltam, hozzáadtam a gombát , sóztam , őrölt borssal hintettem, friss kakukkfűvel szórtam majd a pucolt fokhagymákat felszeleteltem és a mártáshoz adagoltam. Vízzel felöntöttem és majdnem készre pároltam. A vörösbort hozzáadtam a majdnem kész gombás mártáshoz és az elősütött kacsamelleket belehelyeztem . Együtt pároltam tovább az egészet egészen addig míg a kívánt puhaságát a kacsamell elérte. Mikor elkészült, a kacsamelleket kiszedtem, felszeleteltem és a gombás raguval tálaltam. Sokmagvas pirítóst kínáltam mellé.
A kacsamell belül szaftos de már nem rózsaszínű lett. A maradék vadkacsát megnyúztam, a többi részéből húsleves, a húsából rizottó készült. A húslevese kiválóan alkalmas alaplének is .