Kacsamájpástétom

  • 2017.10.31.
  • 2

Nagyon szeretjük a májból készült ételeket, csirke, kacsa vagy liba, jöhet bármelyik. Rántva, sütve, hagymásan .. Kedveljük az uzsonnára, vagy épp reggelire való májkrémeket is de bevallom nehezen találok olyat ami megfelelő. A mindenből jobb a házi ! alapon most a pecsenye kacsamájból pástétomot készítettem friss fűszernövényekkel és egy gyűszűnyi tokaji aszúval megbolondítva. Sütöttem hozzá egy zabos gyökérkenyeret is , mit mondjak, nem kellett sokáig eltárolnom se a pástétomot se a kenyeret.
Hozzávalók: 40 deka pecsenye kacsamáj, kettő mogyoróhagyma, só, frissen durvára őrölt bors, majoranna, rozmaring, tokaji aszú , 70 ml tejszín , teavaj kb 10-15 dkg
A kacsamájakat az erektől alaposan megtisztítottam, majd kockákra vágtam. A mogyoróhagymát kb 6-8 deka vajon üvegesre pároltam és hozzáadtam a kockázott kacsamájat. Sóztam, friss borsot őröltem bele, egy kisebb ágacska rozmaringlevelet apróra vágtam, majorannával hintettem és kb 30 ml tokaji aszúval puhára pároltam . A külső része barnásra a belső része enyhén rózsaszínesre sütve a megfelelő állag. Ha ezzel elkészültünk, áttesszük egy magas falú tálba, hozzáöntjük a habtejszínt , kézi botmixerrel vagy aprítógéppel alaposan átdolgozzuk, pürésítjük. Ezután kis üvegtálkába vagy kerámiatálba tesszük a kész pástétomot. A maradék vajat felolvasztjuk, friss őrölt borsot és apróra vágott rozmaringot keverünk hozzá és a pástétomok tetejére csorgatjuk. Ezután folpackkal letakarva hűtőbe tesszük teljes dermedésig.