Créme Brulée a fenséges krémes desszert

  • 2017.10.25.
  • 0

Volt már próbálkozásom ezzel a mennyei desszerttel.. de megvallom kudarcba fulladt. Egy közismert tévés hölgy  receptjét készítettem el de nem volt az igazi. Aztán sokáig nem is volt kedvem megcsinálni mert féltem, hogy kudarc lesz a vége megint. Több  videót is megnéztem , mégis mi a titka annak, hogy olyan selymesen lágy krém születhessen mint amit szeretnék , hogy ez a desszert olyan legyen amilyennek lennie kell.  Széll Tamás receptje tökéletes! Semmi túlzás, semmi túlkapás, egyszerűen nagyszerű, fantasztikusan rezgő  selymesen lágy krémes állagú créme brulée készült.
Széll Tamás receptje:
Annyi változtatást tettem, hogy teljes egészében tejszínből készítettem a sajátomat.
Hozzávalók :


2 dl  tej
4,5 dl tejszín
90 g  kristálycukor
1 – 2 csipet étkezési só
8 db tojás
sárgája

A teteje megszórásához 4-5 evőkanál kristálycukor


Egy nagy fazék vizet forralunk. Közben összekeverjük a tejet, tejszínt, kristálycukrot, sót és tojássárgáját. Pár percet várunk, míg a cukor maradéktalanul feloldódik, majd leszűrjük a keveréket. Fontos, hogy a sárgáját nem szabad kihabosítani a cukorral, mindent csak keverjünk össze!Magas falú porcelántálba teszünk néhány porcelánformát, esetleg laposabb bögréket, majd ezekbe töltjük bele a tejszínes-tojásos keveréket. Ha felforrt a víz, a nagy porcelánedénybe, a krémes edénykék köré öntjük. Fontos, hogy a forró víznek a tejszínes krém szintjéig kell érnie. Előmelegített, 140 °C-os sütőben sütjük 35–45 percig, míg a krém teteje tapintásra kellemesen ruganyos, és nem tapad az ujjunkra. Ha elkészült, azonnal kivesszük a vízfürdőből és a hűtőszekrénybe tesszük, míg kissé lehűl.
A kihűlt créme bruleék tetejét meghintjük kristálycukorral, majd konyhai lángszóróval aranyszínűre karamellizáljuk a cukrot. Megvárjuk míg kopogósra dermed a tetején a karamell majd kézbe vesszük és kiskanállal betörve a tetejét kikanalazzuk a selymes krémet . Én tálaláskor frissen szedett levendula szirommal meghintettem , csodás ízeket alkotott a krém és a levendula aromája.
Széll Tamás eredeti receptje itt található .