Mexikói tortillatekercsek

  • 2017.10.09.
  • 2

Ha egy szóval kellene jellemeznem nehéz helyzetben lennék. Mert látványos, kiadós és nagyon finom ! Ez garantáltan siker minden házibuliban, baráti összejöveteleken . Sok sok sajt, pikáns húsos szósszal töltött tortillalapok feltekerve , a szintek között sajttal szórva és egybesütve… pikáns vagy tüzes mexikói szószba mártogatva…. kell ennél vendégcsalogatóbb?
Hozzávalók: 16 darab tortillalap, gouda sajt, vörös cheddar sajt – ezekből körülbelül 35-40 dekányit reszeltem le- filézett csirkemell , só , friss paradicsom, mogyoróhagyma.
A szószhoz: – pikáns mexikói szósz : 25-30 deka érett hámozott paradicsom, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, egy teáskanálnyi cukor, chilipaprika , 1 db kaliforniai paprika, só, vörös bab , egy evőkanálnyi olivaolaj .

A csirkemelleket sóztam, majd kontaktgrillen megsütöttem . Apró szálakra szedjük  vagy apró darabokra vágva félretesszük.
A szószos töltelékhez a vöröshagymát apróra vágjuk, olivaolajon megpároljuk , hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd a hámozott paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk , beledaraboljuk a paprikákat majd puhára szószosra összefőzzük. A végén belekeverjük a puha vörösbabot az apróra vágott friss mogyoróhagymát, a kockázott friss paradicsomot  és az apróra vágott sült csirkemellet. A szószból félretettem  egy tálkával mielőtt belekevertem a csirkemellet , hagymát, friss paradicsomot és a babot- ezt kínáltam mártogatni.
A tortillalapokat félbe vágjuk így kapunk 32 darab fél tortillát. Ezeket a fél tortillákat fogjuk tölteni és feltekerni. A fél lapot megszórjuk a kétféle reszelt  sajttal, halmozunk rá a csirkemellel ,hagymával, friss paradicsommal és babbal elkevert szószból és a jobb alsó saroknál elkezdjük feltekerni tölcsér formájúra.  A kész tölcsérkéket egymás mellé fektetjük kör alakzatba ,  a sütőlemez közepére előtte egy kis kerámiatálat tegyünk, amibe majd a szósz fog kerülni. Gyakorlatilag ezt a kis kerámiatálkát fogjuk körberakni a tortillatekercsekkel. Amikor körbeértünk, reszelt sajttal megszórjuk a tekercseket majd újabb sor tekercset készítünk és végül egy harmadikat. Minden szint közé mehet reszelt sajt. Mikor ezzel elkészültünk, 190 fokon aranyszínűre sütjük, a tészta finom ropogóssá válik, a sajt már megolvad a rétegek között és tálalhatóvá is válik. Apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórtam, a középre helyezett tálkába  kínáltam a csípős vagy kevéssé csípős mexikói szószt.
Eredeti elkészítési ötlet saját ízlésre átformálva innen : Tasty