Kacsacomb burgonyagombóccal, párolt lilakáposztával és libamájszeletekkel

  • 2017.09.19.
  • 2

Nálam első helyen áll az omlósra sütött kacsacomb a húsételek között. Ezúttal burgonyagombóc készült mellé köretnek, amit kacsazsíron kissé meg is pirítottam…  lilakáposztát pároltam , mert anélkül nem kacsa a kacsa   És egy kis libamáj hájon sütve…. Ütős kis kombináció lett. Itt az idő, kacsasütésre fel ! A kacsacombokat és a májat a Remetei baromfi mintaboltjában szereztem be.
Hozzávalók: kacsacombok , só, zsiradék, majoranna, 1-2 dl sör,  a burgonyagombóchoz : 4-5 nagyobb méretű burgonya, só, liszt amennyit felvesz a burgonya, kacsazsír . A párolt káposztához : egy kisebb fej lilakáposzta, egy nagy fej hagyma, barna cukor, ecet, só, őrölt kömény . Libamáj és libaháj ízlés és igény szerint.
A kacsacombokat alaposan megmossuk, besózzuk, majorannával átdörzsöljük majd kevés kacsazsírt és sört  alátéve lefedve omlósra , a bőrét ropogósra sütjük. A maradék sört a pirítási fázis alatt öntögettem rá.
A burgonyákat megpucoljuk, kockázzuk majd puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk, burgonyatörővel összetörjük majd annyi lisztet adunk hozzá amennyit a burgonya felvesz. Kellemes tapintású nem ragacsos de nem is kemény tésztát gyúrunk, majd bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére  akkor leszűrjük, majd felhevített kacsazsírban átforgatjuk, kissé megpirítjuk.
A hagymát megpucoljuk, kevés zsiradékon megpároljuk majd három evőkanál cukrot rákaramellizálunk . A káposztát csíkokra vágjuk , és a fonnyasztott karamellizált hagymára tesszük, felöntjük vízzel, sózzuk, őrölt köménnyel meghintjük, ecetet adunk hozzá és puhára pároljuk.
Libamáj: a libahájat kockáztam, majd egy lábasba tettem , erre ráfektettem a libamájat- amit előző este tejbe áztattam- (ez elhagyható. ) Kis lángon a hájon megpároltam, tűpróbával ellenőriztem mikor megfelelő. Mikor már csak egészen kicsit szivárog belőle a lé a szúrás nyomán akkor kivettem , tálalásig pihentettem. A hájból tepertőt sütöttem, a zsiradékot leszűrtem .
Nagyon komplex , laktató étel de az ízek egymással nagyon harmonikusak.