Nagyi kakaós csigája

  • 2017.05.08.
  • 2

Friss , ropogós  -szinte még melegen kivesz egyet az ember lánya a tepsiből mert annyira kívánatos. Puha belsejű és körbe szépen letekerhető a külső részen éppen annyira roppanós amilyennek lennie kell. Én így szeretem a kakaós csigát. Régi recept és leírás alapján készítem, egyszer meghajtogatva .
Hozzávalók : 60 deka búzaliszt, kb 2,5 dl tej, 4 evőkanálnyi cukor, kettő egész tojás ( kisebb méretű ) 2,5 deka friss élesztő, 7 deka teavaj,( bio )citrom reszelt héja
A töltelékhez  kakaópor , kristálycukor. A hajtogatásokhoz olvasztott vaj.
A dagasztógép üstjébe beleteszem a lisztet . A tejet meglangyosítom, majd a cukorral elkeverem és hozzáadom a friss élesztőt. Felfuttatom és a liszthez adom. Hozzáütöm a tojásokat , belereszelem a citrom héját hozzáadom a puha teavajat is. Sima kellemes tapintású nem kemény és nem is ragacsos tésztát dagasztok. Meleg helyen lisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd deszkán ujjnyi vastagságúra sodrom, átkenem olvasztott vajjal és meghajtogatom ( alulról a feléig, felülről a feléig majd jobbról és balról is a feléig. ) 30 perc elteltével újra kisodrom majd ráhintem a kakaóport , a cukrot és szorosan feltekerem. Körülbelül ujjnyi vastagságú darabokra vágom és egymástól kissé távolabb sütőlemezre fektetem. A maradék olvasztott vajjal a csigákat átkenem és 20 percig hagyom kelni őket a sütőlemezen. A sütőt 180 fokra előkészítem, a csigákat körülbelül 25 perc alatt aranyszínűre sütöm. A tetejét porcukorral áthinthetjük.  Ha marad belőle másnap is élvezhető állagú lesz .