Dödölle pirított lilahagymával, pirított angolszalonnával és tejföllel 32. Blogkóstoló

  • 2017.01.16.
  • 6

Úgy alakult, hogy ebben a fordulóban kettő blogról is választhattam, mindkettő blog kedvemre való volt és könnyedén találtam olyan ételeket amiket még nem készítettem el. Éva a Takarékoskonyha bloggerinája kicsúszott a jelentkezési határidőből, de megoldottuk, hogy tudjon játszani . Azonban a  sorrendbe amit már kisorsoltam nem akartam belenyúlni, így vállaltam , hogy az Ő blogjáról is kóstolok, nem bántam meg.
Dödöllét választottam ami elsőre nagyon egyszerűnek tűnt, ám azért megküzdöttem mire olyan állagot kevertem amilyen kell  
Hozzávalók a dödölle tésztához:
5 db nagyobb burgonya, víz, só, liszt – amennyit felvesz majd a puhára megfőtt és összetört burgonya.
Feltétként:
Egy nagy fej lilahagyma, angolszalonna kockázva , zsír, tejföl
Az angolszalonnát  kockáztam zsíron megpirítottam és egy kis tálkába kiszedtem. A visszamaradt zsiradékon a kockára vágott lilahagymát is megpirítottam és szintén tálkába szedtem.
A burgonyákat megmostam, meghámoztam majd kockára vágtam és annyi vízben ami ellepte feltettem főni. A főzővizet sóztam. Mikor a burgonya megpuhult, a főzővízzel együtt burgonyatörővel pürésítettem, majd a lángot takarékra vettem alatta és elkezdtem hozzá adagolni a lisztet és közben folyamatosan keverni , hogy a burgonya fel tudja szépen venni a lisztet. Nem mondom némi kis bicepsz szükségeltetik hozzá és valaki aki a lábast közben lefogja   Nem túl ragadós és nem is kemény állagot kevertem, ezután a lángot lekapcsoltam alatta. Ha szükséges sózzunk utána.
Abban a teflonos serpenyőben amiben az angolszalonnát és a lilahagymát pirítottam, az ezek után visszamaradt zsírt felhasználva a dödölle tésztából zsírba mártott kanál segítségével nagyobb galuska formákat szaggattam, és a felforrósított zsiradékon szép aranyszínű kérget sütöttem minden egyes dödöllére. Papírtörlőn a felesleges zsírt leitattam, majd melegen tányérra szedtem , pirított hagymával és angolszalonnával megszórtam és nyakon öntöttem egy kevés tejföllel. Mennyei étel, akár magában akár húsok mellé köretként is kiváló. Olyan illatok terjengtek a lakásban, hogy csuda. Nálam biztosan többször is elkészül majd. Köszönöm a kiváló receptet Évának !