Cipó zabpehellyel

  • 2016.05.02.
  • 3

Elég régen sütöttem kenyeret és mivel egy morzsa nem sok annyink sem volt otthon, vasárnap reggel bedagasztottam és  illatos ropogós cipót sütöttem, kevés zabpehellyel, fehér lisztből vaslábasban . Szombat este összeállítottam egy kovásznak valót amit öregtésztának hívunk , ezt felhasználva plusz hozzáadott élesztő nélkül készítettem el a kenyér tésztáját.Hozzávalók : 50 deka fehér liszt, 20 deka öregtészta – elkészítése itt– , egy csapott evőkanálnyi só, egy nagyobb maréknyi apró zabpehely, kb 2,8 dl langyos víz, kettő evőkanálnyi olivaolaj.A hozzávalókból rugalmas, nem ragacsos de nem is kemény tésztát dagasztok. Alaposan kidolgozott, sima felületű tésztát dagasszunk. Kelesztőtálban majdnem a duplájára kelesztettem, ezután lisztezett deszkára borítottam kézzel óvatosan kilapogattam és cipó formájúra alakítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem, konyharuhával letakartam majd hagytam körülbelül újra a duplájára kelni. A vaslábast 230 fokon előmelegítettem, majd a cipó tetejét pengével bevágtam és a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyeztem- kezekre vigyázni ! A vaslábas tetejét visszatettem és a lábast a forró sütőtérbe helyeztem. 15 perc elteltével a hőfokot 210 fokra mérsékeltem . A teljes sülési idő körülbelül 45 perc. A kész cipócskát rácson hűtöttem, hallgattam ahogy ropog és néztem ahogy cserepesedik És legalább százszor megszaglásztam, mert a frissen sült kenyér illatának nincs párja