Tepertős-sajtos pogácsa gluténmentesen

  • 2016.03.08.
  • 1

Aki sütött már gluténmentes kenyeret, pékárut az tudja, mekkora kihívás, hogy szép is legyen , finom is legyen a kiszemelt finomság. Imádjuk a pogácsákat és úgy éreztem, muszáj lesz sütnöm egy igazi leveles gluténmentes pogácsát, jelentem, sikerült! Finom könnyed tésztájú, puha pogácsák sültek, maximálisan meg voltam elégedve velük. Így a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finom pogácsákról Hozzávalók: 40 deka glutenix  alfa-mix  fehér kenyér lisztkeverék, kettő egész tojás, só, 3 evőkanálnyi darált tepertő, kettő evőkanál sertészsír, tejföl, 15 deka gouda sajt, 7 g instant élesztő , 1 evőkanál útifű maghéj. A kenéshez egy evőkanál puha zsír, a teteje lekenéséhez egy egész tojás.A lisztet a dagasztóüstbe mértem, hozzáadtam az élesztőt, a tojásokat, a sót, az útifű maghéjat  a puha tepertőt és a puha sertészsírt, majd a tejfölt hozzáadagolva elkezdtem dagasztani. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy lágy de ne ragacsos tészta legyen a végeredmény. Ezután kelesztőtálba tesszük, duplájára kelesszük meg. Kelés után lisztezett deszkán vékonyra sodortam, megkentem egy kanálnyi puha zsírral, megszórtam az apróra reszelt sajttal és meghajtogattam. – A felső részét a feléig, az alsó részt is a feléig, majd jobbról és balról is a feléig hajtottam a tésztámat. Ezután konyharuhával letakarva fél óráig pihentettem. Miután letelt a fél óra sodrófával kb ujjnyi vastagra sodortam, a tetejét bevagdostam kockásra , lekentem egy egész tojással és kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a kiszaggatott pogácsákat szilikonos sütőpapírra fektettem, 10 percig azon pihentettem majd aranyszínűre sütöttem .