Szilvalekváros csigák tepertőkrémes tésztával

  • 2015.09.30.
  • 3

Mikor disznóvágások voltak a családban, mindig nagyanyám sütötte ki a tepertőt , egészen estig is eltartott ez a folyamat. Másnap aztán a friss , ledarált tepertőből pillekönnyű, sűrű szilvalekvárral töltött csigákat vagy pogácsákat sütött. Most egy kis módosítással én is csigákat sütöttem, a tepertőkrémet beledagasztottam a tésztába és frissen készült szilvalekvárral töltve sütöttem.Hozzávalók : 50 deka liszt, 3 deka élesztő, 2 egész tojás, kettő evőkanál barna cukor, tej,1 evőkanál tejszín, 15 deka darált tepertő, 2 evőkanál zsír, egy csipet só, a töltelékhez szilvalekvár és egy hintésnyi kakaópor.A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, az élesztőt kb 1,5 dl cukrozott,langyos tejben felfuttattam és a lisztbe öntöttem.Hozzáadtam  a kettő egész tojást, a zsírt,a csipet sót, az egy evőkanálnyi tejszínt, és a darált tepertőt is, majd lágy de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem, majd kisodortam, enyhén átkentem olvasztott zsírral és meghajtogattam. Letakarva 20 percig pihent. Ezután újra kisodortam, megkentem szilvalekvárral, majd enyhén átszórtam kakaóporral és szorosan feltekertem. Ujjnyi vastag darabokra vágtam, szilikonos sütőpapírra fektettem és  előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütöttem. Olyan illata volt, hogy még melegen enni kellett belőle