Szilvalekvárral töltött , pekándióval szórt kelt labdák

  • 2015.09.09.
  • 8

Hosszú kihagyás egy kisebb műtét miatt de újra a nyeregben Lábadozásom alatt nem volt sem erőm, sem kedvem a posztokhoz, remélem innentől már csak jobb lesz és hozhatom újra az elmaradt , posztolásra váró bejegyzéseket, recepteket. Elsőként egy igazán jól sikerült , nagyon finom kelt tésztás finomságot hozok, lágy puha tésztával és  szilvalekvárral töltve, különleges pekándiós szórással. A pekándiót  ki lehet váltani hagyományos dióval.Hozzávalók : 50 deka liszt, 7 g instant élesztő, tej, kettő egész tojás, 4 evőkanál barna cukor,8 deka teavaj. A töltelékhez szilvalekvár, a szóráshoz darált pekándió ( vagy sima dió) egy kevés barna cukorral keverve. A lekenéshez egy kis kávéscsészényi olvasztott vaj.A lisztet a dagasztó üstbe szitáltam, hozzáadtam az instant élesztőt, a kettő egész tojást, a cukrot, és a  langyos , kb 2,5-2,8 dl tejet. Lassan elkezdtem dagasztani, majd menet közben hozzáadtam a puha teavajat és lágy, puha de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkán 12 darabba vágtam, gombócokat formáztam, majd kézzel kilapítgattam és a közepébe egy kanálnyi szilvalekvárt halmoztam. Ezután a tészta széleit összefogtam, és kis gombóc formára igazítottam. Egy csatos tortaformát vajjal kikentem, és szorosan egymás mellé helyeztem az elkészített szilvalekvárral töltött labdácskákat. Ezután olvasztott vajjal a labdákat átkentem, majd a barna cukorral elkevert darált pekándióval megszórtam. 15 percig letakarva hagytam kelni a labdákat majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és aranyszínűre sütöttem. Elkészülése után a csatos formát levettem, a labdácskákat szépen el lehetett választani így az oldalaik pihepuhák, a teteje finoman ropogós lett. Pudingból készítettem mellé egy mártás sűrűségű öntetet. Illatos, foszlós és harmonikus ízű finomság született.