Házi tökmaglisztes cipó

  • 2015.08.03.
  • 0

Mivel a házi sütésű kenyérnek nincs párja, újra cipó sült vaslábasban nálam. Könnyű és puha bélzettel, illatosan és ropogós héjjal , házi sertészsírral , friss paprikával- paradicsommal és hagymával expressz gyorsasággal el is fogyott Süssetek otthon kenyeret, adalékanyag mentes, friss és illatos, a saját kezünk munkája, amiből egy szelet garantáltan nem elég   Hozzávalók : 50 deka BL 80 kenyérliszt, 5 deka tökmagliszt, egy evőkanál sertészsír, 15 deka előre elkészített öregtészta :  http://gasztrosagok.cafeblog.hu/2014/11/21/kovasz-es-oregteszta-keszitese/   ,  2,7-3 dl langyos víz, egy evőkanál só, 1-2 deka friss élesztő. Ha nem készítünk öregtésztát, akkor az élesztő mennyiségét emeljük duplájára.A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, hozzáadtam az öregtésztát, az élesztőt,a tökmaglisztet, a sót és a vizet majd elkezdtem a tésztát dagasztani. Dagasztás közben hozzáadtam a puha zsírt. Rugalmas , de nem kemény és nem is ragacsos tésztát dagasztottam, majd letakarva körülbelül 25 percig kelesztettem. Ezután kilapogattam a tésztát, majd cipó formára igazítottam és letakarva kb a duplájára kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 230 fokra a vaslábassal együtt, majd a megkelt cipót szilikonos sütőpapírra helyezve óvatosan a lábasba helyeztem. Kevés vízzel a cipót átspricceltem ,visszahelyeztem a vaslábas tetejét majd a forró sütőbe tettem. 10 perc után a hőfokot visszavettem 210 fokra és körülbelül 45 percig sütöttem a cipócskát. Elkészülte után rácson hűtöttem, majd felszeletelve házi sertészsírral , paradicsommal, paprikával és hagymával kínáltam.