Házi burgonyás cipó -süss otthon kenyeret!

  • 2015.06.19.
  • 0

Megint úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát.Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér   Puha bélzetű, mennyeien ropogós héjú nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés ami kb 40-45 perc – is engedi, hogy ezidő alatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.Hozzávalók : 50 deka kenyérliszt, egy tasak instant élesztő ( 7 g) , egy evőkanál só, egy evőkanál puha sertészsír, 15 deka főtt és alaposan áttört burgonya, egy maréknyi apró zabpehely,  körülbelül 2,8- langyos víz.A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, hozzáadtam az instant élesztőt, a sót, a puha sertészsírt, az áttört burgonyát egy maréknyi zabpelyhet és a vizet hozzáadagolva rugalmas sima tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálban majdnem duplájára kelesztettem, majd a tésztát kivettem , kézzel óvatosan átnyomkodtam és cipó formájúra igazítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem és konyharuhával letakarva körülbelül a  duplájára kelesztettem. Eközben a sütőt 230 fokra melegítettem, a vaslábassal együtt. Mikor a cipócska megkelt a tetejét pengével bevagdostam , és nagyon óvatosan a forró vaslábasba helyeztem a sütőpapírral együtt. – kezekre vigyázni !  A tetejét rátettem, majd a sütőtérbe visszahelyezve elkezdtem sütni. 10 perc múltán a hőfokot visszavettem 210 fokra. A sütési idő 40-45 perc. Mikor a kenyér megsült, rácsra kivéve hűtöttem és nagyon sokszor megnézve -hogy kihűlt e már – mélyeket szippantottam az illatából