Vajas keksz ibolyaszirmokkal

  • 2015.04.07.
  • 7

Rengeteg illatos ibolya nyílik az udvarunkban és már egy ideje motoszkált bennem, hogy kandírozni kellene belőle, vagy belesütni valami jó kis kekszbe. Így azt találtam ki, hogy a skót vajas keksz alaptésztájába teszek késsel átvágott szirmokat, és a szórásához vaníliacukros befőzőcukorba forgatott szirmokat használok fel. Illatos, omlós kekszek sültek .Hozzávalók : 20 deka teavaj (!) , egy tojás sárgája, 12 deka barna cukor ,2 tasak vaníliás cukor  (én a bourbon vaníliást használtam), 30 deka liszt,  1 teáskanálnyi citromlé, a szóráshoz fehér befőzőcukorral elkevert vaníliás cukor, fél maréknyi ibolyaszirom.Az ibolyát alaposan megmossuk, kézzel, vagy egy éles késsel a szirmokat leválasztjuk, papírtörlőre helyezzük.A vajat a barna cukorral a vaníliás cukrokkal és a tojás sárgájával kézi mixerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet , az ibolyaszirmok felét és a lisztet majd kézzel alaposan meggyúrjuk, szép formázható tésztát kapunk. 20 percre hűtőbe tettem. Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam és tetszőleges formákra szaggattam. Szilikonos sütőpapírra fektettem a kiszúrt formákat és előmelegített sütőben alsó- felső sütésen 170 fokon megsütöttem, éppen annyira, hogy enyhén aranyszínűek legyenek. Mikor kivettem még forrón átszórtam a befőzőcukorral elkevert vaníliáscukorral amibe előzőleg a maradék ibolyaszirmok is belekerültek. Ezután egyenként tálcára szedtem őket teljes kihűlésig. Omlós, illatos kekszek születtek, tea vagy kávé mellé különleges csemege. A maradékot fémdobozba zárva eltarthatjuk- ha marad