Vaslábasban sült cipó a húsvéti sonka mellé

  • 2015.04.04.
  • 4

A főtt  füstölt házi sonka mellé igazi házi cipó dukál Vaslábasban, fehér lisztből ropogós cipócskát sütöttem.Hozzávalók : 50 deka liszt ( BL 80 ) , 20 deka öregtészta, ( elkészítését lásd a Kovász és öregtészta készítése bejegyzésben   http://gasztrosagok.cafeblog.hu/2014/11/21/kovasz-es-oregteszta-keszitese/ ,  egy csapott evőkanál himalája só, egy evőkanálnyi kacsazsír, 1 deka friss élesztő, kb 2,8- 3 dl langyos víz. A hozzávalókból rugalmas , szép sima, nem ragacsos tésztát dagasztunk. Lisztezett tálban majdnem a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kissé átnyomkodjuk majd cipó formára igazítjuk, mindig egy kevés tésztát az alja felé “begyűrködve.”  Ezután szilikonos sütőpapírra helyezzük, letakarjuk, majd tovább kelesztjük, körülbelül a duplájára . A sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra felmelegítjük, majd a megkelt tésztán tetszőleges bemetszéseket ejtünk és nagyon óvatosan a  szilikonos sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyezzük. Rátesszük a forró vastetőt és betesszük a sütőbe. 10-15 perc múltán, visszavesszük a hőt 210 -220 fokra és 45-50 percig sütjük a cipónkat. A cipót nem spricceltem át vízzel sem a berakáskor sem a kivételkor .