Pogácsa liba és kacsatepertővel, tökmaggal

  • 2015.03.28.
  • 3

Hát ha adni kell az élvezeteknek akkor adjunk  Ízkavalkád minden mennyiségben, abbahagyhatatlan pogácsa ropogós felső és puha leveles alsó résszel.. Mert imádjuk.Hozzávalók : 50 deka liszt, 2-2,5 dl tejföl, 3 deka friss élesztő, egy evőkanálnyi himalája só, egy egész tojás,  20  deka darált liba és kacsatepertő fele fele arányban , egy nagy maréknyi tökmag,egy csipetnyi őrölt fehérbors, egy evőkanál puha libazsír. A teteje lekenéséhez  egy egész tojás. A lisztbe belemorzsoltam a friss élesztőt, hozzáadtam egy egész tojást, a sót, a tejfölt a darált tepertőből több mint a felét , a durvára vágott tökmagot a csipetnyi őrölt fehérborsot , a puha zsírt és könnyed de nem ragadós tésztát dagasztottam. Lisztezett tálban letakarva körülbelül a duplájára kelesztettem. Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtottam, megkentem a maradék tepertőkrémmel és meghajtottam. Felülről és alulról a tészta közepéig, majd jobbról és balról is. ( Fázisfotó lejjebb )  Ezután 20 percre ruhával letakarva pihent. Amikor letelt a 20 perc, újra kisodortam, és kenés nélkül meghajtogattam újra, majd letakarva 20 percet pihentettem. Ezután ujjnyi vastagra sodortam, a tetejét kockásra rácsoztam , lekentem egy felvert tojással, pogácsaszaggatóval kiszaggattam és szilikonos sütőpapírra helyeztem majd  15 percig pihentettem, letakarás nélkül. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, és a pogácsákat szép aranyszínűre sütöttem. Fantasztikusan finom illat lengte be a konyhát, a végeredmény pedig igencsak kedvemre valóra sikeredett.