Húsvéti sós kalács sajttal, zöldhagymával

  • 2015.03.02.
  • 1

Igazán különleges , rendkívül puha tésztájú kalácsot sütöttem, de nem édesen ahogy megszoktuk, hanem sósan,mindhárom szál töltve és hármas fonással fonva. Török receptből fordítottam és adom most közre . Húsvéti ünnepekre a finom sonka mellé ajánlom.Hozzávalók a tésztához: 3 bögre liszt, 3 deka élesztő, 3/4 bögre langyos víz, egy kiskanálnyi méz, egy teáskanálnyi himalája só, 2 evőkanálnyi zsír, 2 egész tojásA szálak töltéséhez friss zöldhagyma és reszelt sajt.Az élesztőt felfuttattam a mézzel elkevert langyos vízben, majd a többi hozzávalóhoz adtam és szép sima tésztát dagasztottam . Duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkán a tésztát három részre osztottam. a gombócokat egyenként óvatosan átdolgoztam, majd hosszúkás lapokat nyújtottam. Az egyik lapot karikára vágott zöldhagymával és reszelt sajttal töltöttem, a másik két lapot csak reszelt sajttal. Megtöltés után a tésztát jobbról is és balról is ráhajtjuk . A kapott szálakat úgy fonjuk meg, hogy középre a zöldhagymás-sajtos töltelékes kerüljön. Sima három fonatos fonással szorosra fonjuk, megspricceljük vízzel és szezámmaggal átszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük.