Babgulyás vörösbabbal, vajas galuskával

  • 2015.02.26.
  • 6

Nagyon klasszikus, nagyon gazdag és nagyon finom Babgulyást főztem sok hússal, sok szafttal, vörösbabbal és vajas galuskákkal és bár este már nem szoktam enni, ebből egy tányérral muszáj volt “kóstolni ” Eszter lányom azt mondta : Anya, ez isteni finom lett Hozzávalók : 50 deka sertés lapocka, kettő nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb sárgarépa, zsiradék, őrölt pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, majoranna, egy gerezd fokhagyma, egy kis darab babérlevél, egy darabka friss paprika, egy kisebb paradicsom, egy doboz vörösbab konzerv, víz, a galuskákhoz : 1 egész tojás, liszt, só, egy mokkáskanálnyi puha vaj.A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre-puhára pároljuk , meghintjük egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikával, átkeverjük és hideg vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, a kockázott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel szórjuk, beletesszük a pucolt fokhagymagerezdet, a babérlevelet, a paprikát- paradicsomot és puhára főzzük. Mikor a hús megpuhult, felöntjük vízzel, majorannával megszórjuk, hozzáadjuk a babkonzervet. A vajas galuskát kikeverjük : egy egész tojáshoz annyi lisztet adjunk amennyivel nem lágy, de nem is kemény tésztát kapunk, sózzuk, és egy mokkáskanálnyi puha vajat hozzákeverve szaggatható állagú tésztát keverjünk. Egy kiskanál segítségével a kész tésztát a forrásba lévő leveshez szaggatjuk. Pár percig főzzük, majd jó forrón tálaljuk.