Lekváros háromszögek leveles tésztából

  • 2015.01.19.
  • 9

Valahogy erről a finomságról mindig a vasárnap délután jut eszembe, amikor nagymama, vagy anyukám megsütötte, vaníliacukros porcukorral meghintette, érzem szinte a forró lekvár és a még meleg tészta illatát . Én is egy vasárnap délután sütöttem meg, Domán Edina leveles tészta receptje alapján. ( akinek kevés az ideje és nem akar hajtogatni az egy jobb minőségű bolti leveles tésztával is elkészítheti. )Hozzávalók :1 evőkanál kacsazsír, 12 dkg tejföl ,200 ml víz, 50 dkg liszt(BL55), 1 teáskanál cukor ,egy csipet só ,2 dkg élesztő,a kenéshez 25 dkg margarin(vagy házi vaj)fontos,hogy lágy,kenhető legyen,így lesz szép leveles. A töltelékhez szilva, vagy sárgabarack lekvár.A hozzávalókból szép sima tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem, lisztezett deszkán vékonyra sodrom majd átkenem a lágy margarinnal vagy vajjal és hajtogatom : a felső részt a feléig, majd alulról a feléig és jobbról-balról is a feléig. Ezután 20 percig pihentetjük , majd újra vékonyra sodorjuk, kenjük és hajtogatjuk. Ezt a tésztát háromszor hajtottam és még soha nem sikerült ilyen szép levelesre mint most Ha kész a háromszori hajtogatás és a pihentetés, akkor vékonyra kisodorjuk a tésztát, felvágjuk négyzet alakúakra , betöltjük lekvárral- vagy kemény szilvalekvárt, vagy keményebb sárgabarack lekvárt használjunk- nekem egy kicsit kifolyt a lágy lekvár- és háromszög alakra hajtjuk, a széleket az ujjainkkal jól nyomjuk rá. Szilikonos sütőpapírra helyeztem a betöltött tésztákat és 180 fokon előmelegített sütőben aranyszínűre sütöttem őket. Mikor megsültek, tálra szedtem és vaníliáscukorral elkevert porcukorral gazdagon átszórtam. Pillanatok alatt elfogytak