Baklava, a törökök mézes sütije

  • 2015.01.16.
  • 8

A baklava egy édes, mézes süteményféle , számos közép-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. Rétestészta alapú, darált magvakkal szórt és mézes – cukorszirupos öntettel locsolt szeletek, aki már kóstolta azt rabul ejtette ebben egészen biztos vagyok. Törökországi utazások alkalmával nem volt olyan nap de napszak sem, hogy ne vettünk volna a baklavákból akár egy kávé mellé, vagy a vacsorák utáni desszert gyanánt. Többféle formában és magokkal készülhet, én most egy klasszikus formát, és diós-mogyorós szórást választottam, egy leheletnyi pisztáciaszórással a tetején, ahogy  volt szerencsém látni és kóstolni. Az elkészítése könnyű, nem kíván sok időt sem . A rétestészta gyúrható-sodorható is hozzá, de én ebben az esetben  jó minőségű  kész bolti tésztával dolgoztam. Az elkészítését egy török oldalról néztem meg mely szerint a rétegek közé nem kent vajat, csak a legvégén a tetejét öntötte le az olvasztott vajjal . A bevágások közt szépen átfolyt annyi vaj amennyi kellett. Hozzávalók : rétestészta lapok ( egy közepes , kb 26 centis piteformához egy csomag rétestészta kellett, ha nagyobb formában készül, használjunk kettő, vagy három csomag rétestésztát nyugodtan, hogy szép magasak lehessenek a baklava szeletek. ) ,kb. 15 deka darált dió és mogyoró fele fele arányban, 10-15 deka olvasztott vaj, egy csipetnyi fahéj .  A sziruphoz : 3 evőkanál méz, 3 -4 evőkanál cukor, egy teáskanálnyi citromlé, kb 2 dl víz, ebből egy sűrű édes szirupot főzünk. A piteformát kivajazzuk, majd kettő darab  négyrét hajtott rétestésztát az aljába terítünk. Ezt megszórjuk a darált dió- darált mogyoró és csipetnyi fahéj keverékével, majd amíg az alapanyagok kitartanak, folytatjuk ezt a rétegezést. A négyrét hajtott lapot mindig kettesével tettem. A tetejére viszont 3 darab négyrét hajtogatott lap került. Mikor ezzel készen vagyunk, fogunk egy nagyon éles kést és felvágjuk . Függőlegesen – 4-5 centis közöket hagyva, majd átlósan is , így kialakulnak a kívánt szelet formák. Ezután az olvasztott vajjal egyenletesen meglocsoljuk, majd előmelegített sütőben 170-180 fokon aranyszínűre sütjük. Amíg sül, elkészítjük a szirupot : a cukrot, a mézet, a citromlevet egy tálba tesszük, felöntjük vízzel és felforraljuk. Az aranyszínűre sült baklavákat kivesszük, egy kicsit hagyjuk hűlni, ezután a már nem tűzforró sziruppal locsoljuk át alaposan és a tetejére szórjunk egy kevés pisztáciát díszítésként.Annyira kapós édesség, hogy nem érte meg nálunk a másnapot.. Így dupla adagban nagyobb méretű formában hétvégén újra sütöm