Kávés pohárkrém sütés nélkül

  • 2015.01.07.
  • 7

Sok időm nem volt a desszertre , sütni meg aztán végképp nem akartam. Volt egy bontott csomag vajas gluténmentes kekszem, a reggeli főzésből kávé, egy kis jamaikai rumaromám így született meg egy a pazar pohárkrém .Hozzávalók : 2 csomag vaníliás puding, 1 liter tej, barna cukor, 4 evőkanál créme fraiche -ez egyfajta savanyított tejszín hasonló a mi vajkrémünkhöz, vagy ennek hiányában mascarpone sajt, kávé kb 1 dl, bármilyen maradék édes keksz, jamaikai rumaroma, vanília aroma, csokidarabkák, a tetején lévő tejkaramellhez kristálycukor, tej , teavaj és szeletelt mandula.A pudingot felfőzzük. A créme fraiche -t ( vagy mascarponét ) kétfelé osztjuk külön külön tálkába, majd a kész pudingot fele fele arányban rámerjük és kikeverjük. Az egyik tálkában lévő pudingot sárgára hagyjuk, a másikhoz pedig hozzáadjuk a kávét és egy kevés cukrot majd alaposan kikeverjük olyanra, hogy szép tejeskávés  színt kapjunk . A  kekszet durvára törjük, meglocsoljuk rummal és vanília aromával  egy kevés kávéval és összekeverjük. Inkább morzsalékosabbra hagyjuk mint pépesre. A pohárba a következőképpen rétegezzük : alulra egy réteg vaníliás krém, erre egy sor a meglocsolt kekszből, egy sor csokidara vagy kávészem alakú csokoládé, majd egy réteg kávés krém. Ezután újra vaníliás krémet tegyünk, majd a kávés krémmel zárjuk le a tetejét. A legtetejére vajas karamellt készítettem szeletelt mandulával keverve. Vajkaramell készítése:  Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor , 0,5 liter tej,4 dkg vajA cukrot és a tejet lábasba tesszük és alacsony hőfokon elkezdjük főzni. Néha-néha megkeverjük, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverjük. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, akkor kész van. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beletesszük a hideg vajat és addig keverjük, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramellává. Ekkor belekeverjük a szeletelt mandulát és a desszert tetejére adagoljuk.