Cukormentes almás pite.

  • 2015.02.14.
  • 4

Az, hogy valaki cukorbeteg, lemondással jár. Az ünnepek közeledtével viszont, amikor minden fahéjillatban úszik, nem kell feltétlenül nélkülözni a sütemények által nyújtott különleges élvezeteket. A jobb cukrászdák gondolnak a diabetészes vendégeikre, de ha magunk, vagy valamelyik családtagunk vállalja, kitűnő karácsonyi sütemény készíthető, könnyen, gyorsan, egyszerűen. Ezt aztán természetesen bárki elé oda lehet tenni az ünnepi asztalra, mert szinte észrevehetetlen, hogy nem természetes cukorral készült.A bevásárlás kis figyelmet érdemel, de minden nagyobb áruház kínálatában szerepelnek cukormentes, vagy csökkentett cukor tartalmú készítmények, és beszerezhetők a csökkentett szénhidrátot tartalmazó termékek is, melyek fogyasztására a cukorbetegeknek szintén oda kell figyelni. Az áruházakban külön diétás polcsorok vannak, ahol a sütés-főzés alapanyagai beszerezhetők, akár cukorbetegek szánára is. A cukormentes diéta kapcsán fontos, hogy a természetes répa, vagy nádcukrot más, ártalmatlan cukor pótlóval helyettesítsük. Erre kitűnően alkalmasak a természetes (xilit, fruktóz, eritritol, szorbitol, stevia) és a mesterséges (szacharin, aszpartám, aceszulfám, szukralóz) édesítők. A xilit nyírfacukorként kapható a kereskedelemben, a szorbit többek közt a gyógyszertárakban
beszerezhető, orvosi vényre is. Túlzott fogyasztása egyiknek sem ajánlott!Ha mindezeket figyelem előtt tartjuk, bátran nekiállhatunk, egy kitűnő cukormentes almás pite elkészítésének.A hozzávalók, egy 28 cm-es kerek teflonos sütőformához (piteforma)Ha kisebb formánk van, a mennyiségeket arányosan csökkentsük!A tésztához:350 g. csökkentett szénhidrát tartalmú liszt,100 g. szorbit, (vagy xilit)200 g. light margarin,1 tojás,1/2 csomag sütőpor,2 kanál tejföl, (12 %-os)1 csipet só,1/2 citrom reszelt héja.A töltelékhez:1,5 kg. alma,1 ek. szorbit1 kk. fahéj,1 ek. gríz, vagy zsemlemorzsa,fél citrom leve.A lisztet, az édesítőt, a sütőport, a csipetnyi sót összekeverjük, hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg! light margarint, és a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (lehet kockázni is) Állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés szorbittal ízesítjük. (ha valaki édesebben szereti, tehet rá többet is.)A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3 : 1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett formába terítjük, belenyomkodjuk. A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradékkal. Az így megformált tésztát enyhén megszórjuk
búzadarával, esetleg
zsemlemorzsával,
majd ráterítjük az alma tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta. A megmaradt tésztát ismét kinyújtjuk, és vagy egészben, (ez a klasszikus almás pite) vagy mint ebben az esetben csillag, esetleg más karácsonyi kiszúró formával kivágott tésztadarabokkal a tetejét megdíszítjük. Felvert tojás sárgájával a tetejét megkenjük, és dióval dekorálhatjuk. Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni. 180 fokos sütőben, 40 perc alatt sütjük meg. Magasabb hőfokon könnyen megéghet a teteje!Az elkészült, de még forró süteménynek nehéz ellenállni! Mégis tanácsos várni, mert hidegen szebben tálalható. Az viszont biztos, hogy nem csak esztétikai élményt kapunk fáradozásunkért cserébe, hiszen a fahéj, és a citrom illata már sütés közben belengi az egész lakást. Nem beszélve a finom süti által nyújtott kulináris élvezettről.Egy másik pite is készült, más mintázattal.A puding próbája pedig az evés. Magam is cukorbeteg vagyok, így nem csak a süti ízét teszteltem, hanem előtte, és utána is vércukor szintet mértem. A két szelet elfogyasztása előtti 5.8-as érték, fél órával a fogyasztás után 6,7-es lett, ami elfogadható növekedés. Természetesen, minden cukorbetegnek így is kell figyelni saját egészségére, és be kell tartania az egyébként is érvényes mérsékletességet! Ezzel a süteménnyel viszont a cukorbetegek is élvezhetik az ünnep hangulatát, és gyermekeik, unokáik körében tölthetnek egy szép, hangulatos karácsonyi ebédet, vagy vacsorát.