Mézes krémes

  • 2014.12.01.
  • 4

Klasszikus karácsonyi sütemény. A recept a nagymamámtól van, ami azt illeti vele együtt készítettem. :)Tészta:1 tojás50 g puha vaj5 evőkanál tej2 evőkanál méz450 g liszt150 g cukor1/2 teáskanál sütőporTöltelék:750 ml tej6 evőkanál gríz180 g vaj200 g cukor4 evőkanál rum (vagy rumaroma)4.5 evőkanál kakaópor4-6 evőkanál szilvalekvárMáz:150 g csokoládé1 evőkanál olajElkészítés:A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk. Kinyújtjuk, és egy 20*30 cm tepsi hátulján aranybarnára sütjük. (A tészta alá helyezzünk sütőpapírt, és figyeljünk a sütésnél, mert nem kell neki sok idő!)A krémhez a grízt a tejben a cukorral megfőzzük, majd hozzáadjuk a vajat. A krémet két részre osztjuk. Az egyikbe a rumot, a másikba a kakaóport keverjük. Hagyjuk kihűlni.Az egyik lapot megkenjük vékonyan szilvalekvárral, majd elolszlatjuk rajta a kihűlt kakaós krémet. Erre jön a következő lap, amelyet megint megkennünk lekvárral, mielőtt rákennénk a rumos krémet. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot.A csokoládét és olajat vízgőz fölött megolvasztjuk, és a sütemény tetejére öntjük. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk.