Erdei gyümölcsös pite

  • 2013.05.25.
  • 5

Mint már említettem, húsvétra kaptam egy svéd szakácskönyvet, és már el is készítettem belőle egy receptet, a sajtos rozmaringos kekszet. Most pedig egy pitére esett a választásom. Jó gyümölcsös, ami nálunk nyerő. (kivéve a húgomnál, aki nem szereti a "savanyú" gyümölcsöket) A tésztába darált mogyorót is kell tenni, de ezt nyugodtan ki lehet hagyni, mert nem nagyon érződött benne.Hozzávalók:töltelék:750 g erdei gyümölcs keverék (málna, szeder, áfonya, ribizli)3 evőkanál cukorpite:225 liszt25 darált mogyoró (vagy liszt)100 g vaj1 citrom héja1 tojássárgája4 evőkanál tejA erdei gyümölcsöt a cukorral egy lábasba rakjuk, és 5 percig pároljuk, folyamatosan kevergetve. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a porcukorral. Hozzáadjuk a citrom reszelt héjat. A vajat, tojássárgáját, és a tejet. Tésztává gyúrjuk, majd hagyjuk egy kicsit (fél óra) állni. Egy 20 cm átmérőjű piteformát kivajazzunk. A tésztát két felé osztjuk, kinyújtjuk, a formának megfelelő méretűre. Az egyik tésztalapot a formába helyezzük, majd villával kicsit megszurkáljuk.Az erdei gyümölcsöket beleöntjük, majd a második tésztalapot is ráhelyezzük. A tetejét kissé megszurkáljuk, majd 190 fokos sütőben 40 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.