Almás pite

  • 2013.05.12.
  • 1

A család egyik kedven sütije az almás pite. Könnyű, finom, és nagyon almás. Ez az adag egy nagyobb méretű tepsire elég, de én sokszor csinálok másfélszeres adagot egy gáztepsiben. A recept a nosaltyról van találtam, viszont egy-két dolgot változtattam. Én megpárolom az almát, mivel nagymamám is megszokta, valamint fél kilóval több almát használok.Hozzávalók:50 dkg liszt20 dkg vaj10 dkg cukor1 tojássárgája1 kis doboz tejföl
1/2 csomag sütőporcsipet sópár ek. búzadaraTöltelékhez:2 kg almacukor(ízlés szerint)fahéj (ízlés szerint)Megkenéshez:
1 tojásfehérjeA puha vajat, a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük,majd hozzáadjuk a sütőporral, és csipet sóval elkevert lisztet, végül pedig a tejfölt. Jól összedolgozzuk majd, fél órára hűtőbe tesszük.Az almás meghámozzuk, majd lereszeljük. Kissé megpároljuk, a cukorral, hogy kevesebb legyen a leve, majd ízlés szerint fahéjjal ízesítjük.A tésztát két felé szedjük, majd kinyújtjuk, és a tepsibe
helyeztük.
Megszórjuk búzadarával, és az almát eloszlatjuk a tetején. Megint megszúrjuk búzadarával, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot.A tetejét villával
megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük,
és 180 fokon 40 percig sütjük.