Így készül a quesadilla, avagy a mexikóiak kedvenc melegszendvicse!

  • 2016.03.02.
  • 4

Ha van időm, szerencsém és egyéb lehetőségeim is engedik akkor nagyon szeretek utazni. Viszont ha utazok, akkor igyekszem kipróbálni az adott hely jellegzetes gasztronómiai különlegességeit is. Így általában nem riadok vissza egy utcai árus “kétesnek” tűnő finomságától, de egy kikötőben, a piacon vagy épp egy sikátor kis büféjében elfogyasztott ínyencség számomra mindig visszaadja az adott város/ország hangulatát. Sajnos Mexikóba még nem volt szerencsém eljutni – ami késik nem múlik – viszont hatalmas rajongója és csodálója vagyok a konyhájuknak ezért most egy igazi ottani utcai (streetfood) finomságot készítettem nektek! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!Kapcsolat, együttműködés: gasztrolabor@outlook.com Quesadilla sütőben sütve, avokádókrémmel, salsa szósszal, babpürével és sajttal tálalvaHozzávalók1 csomag tortilla (kb. 8 db)kb. 70-80 dkg darált hús (én marhát használtam)kb. 150g rizs1 konzerv bab1 fej vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1 db paradicsomegy kevés kukoricafűszerek (só, bors, fehér bors, zöld koriander)egy kevés chili paprika (ízlés szerint)ElkészítésEgy serpenyőben a hagymát megpirítjátok, majd hozzáadjátok a paradicsomot és a húst. Az egészet jól megforgatjátok, ameddig a húsnak is szép színe nem lesz. Ezután a már elkészült rizst és a babot is hozzáöntitek, majd megfűszerezitek. Ha ezzel is megvagytok még kb. 15 percet közepes lángon hagyjátok főni. Ezzel el is készült a quesadilla-hoz való tölteléketek, így nyugodtan hozzáláthattok a különböző mártogatósok és szószok elkészítéséhez! Tipp: A tortillákat négybe hajtsátok és így rakjátok be a sütőbe, mivel így kétszer annyi töltelék fér bele mindegyikbe! A tökéletes avokádókrémHozzávalók2 db avokádó1 fél chili paprika1 db nagy paradicsomszínes borssó ízlés szerint1 csapott kávéskanál cukor1 fél citrom/lime levezöld koriander (elhagyható)1,5 dl natúr joghurtElkészítésElsőként jöjjön egy korábbi receptben leírtak szerint az avokádókrém, ami egyik mexikói kaja mellől sem hiányozhat (kivéve persze talán a chilis babot). Miután megpucoltátok az avokádókat, minden hozzávalót beledobtok a turmixba, és addig turmixoljátok, ameddig egy nagyon kellemes ízű, és homogén krémet nem kaptok. Kihagyhatatlan! Házi salsa szószHozzávalók1 kis fej vöröshagyma4 db paradicsom1 db lime/citrom levezöld koriander, és bazsalikom (szárítottal is helyettesíthető)csípős paprika (ízlés szerint)cukor (ha nagyon nyers az íze a hagyma és paradicsom miatt)só, színes borsElkészítésHasonlóan az avokádókrémhez, rendkívül egyszerű. Teljesen megegyezik a fentebb leírtakkal, annyi különbséggel, hogy itt nem érdemes nagyon pürésíteni, hanem kicsit darabosra hagyjátok mert akkor sokkal kellemesebb lesz az íze. Közben érdemes kóstolni, és csípősséget, vagy az egyéb ízeket változtatni, ahogyan szeretnétek.BabpüréHozzávalók2 konzerv bab (fehér ajánlott)1 kis fej vöröshagyma  (felaprítva)1 fél citrom levefűszerek (só, bors)ElkészítésA babról öntsétek le a levét, majd egy botmixerrel készítsetek belőle pürét. Ha megvagytok akkor egy kevés olajon pirítsátok meg a hagymát majd adjátok hozzá a pürésített babot. Fűszerezzétek bőven borssal, és némi sóval. Ha láthatón felmelegedett akkor facsarjátok hozzá a citrom a levét, jól keverjétek össze és már készen is vagytok!Az elkészült mártogatósokkal együtt egy isteni finomságot fogtok kapni. Egy kis joghurt, és sajt még elfér a tetején. Na, és persze ehhez egy jó sör kihagyhatatlan! Jó étvágyat mindenkinek! Elkészítési idő: kb. 45-60 perc