Egy igazi szaftos és ízletes finomság, amit kötelező megkóstolnod!

  • 2016.02.17.
  • 2

Kicsit régebben jelentkeztem utoljára bejegyzéssel, ezért úgy gondoltam, hogy “visszatérésem” egy olyan recepttel ünneplem, amitől szem nem marad szárazon. Persze ezt főleg a hagymapucolás miatt gondolom így! Szóval, ha egy kicsit is rajongsz a szaftos, kiadós, amerikai típusú “faljuk fel a világot” kajákért, amit ráadásul minden elemében házilag te magad készíthetsz el, akkor nincs más hátra, mint előre! Jöjjenek a részletek!További receptekért, ötletekért, kövessétek a blogot Facebookon is!Kapcsolat, együttműködés: gasztrolabor@outlook.comSertésborda házi BBQ szószban, babpürével és burgonya chipsszelHozzávalókA bordához:kb. 1 kg sertésborda1 fej vöröshagyma (félbe vágva)fűszerek (bors, fehérbors, zsálya, rozmaring)némi zsiradékElkészítésA bordákat, jól megfűszerezitek a fentebbi fűszerekkel, majd egy kevés zsírban, fedő alatt hagymával (főleg az íz miatt) megsütitek. Ha már kellően megpuhult és átsült, akkor félre húzhatjátok a tűzhelyről. és nekiállhattok a házi BBQ szósznak.Házi kólás BBQ szószHozzávalókegy kis fej vöröshagyma3-4 db babérlevélkb. 5 dl kóla (normál)néhány csipet őrölt fekete borsegy kevés chili pehely vagy chili paprika (ízlés szerint)kb. 2 dl ketchupkb. 20-30 ml Worchester-szószElkészítésA vöröshagymát egy kevés olajon megpirítjátok, ameddig átlátszóvá nem kezd válni. Ha megvagytok mehet hozzá a kóla és a babérlevél. Addig “főzitek” ameddig kb. 3 deci nem lesz a mennyisége. Ha ezzel készen vagytok, akkor mehet hozzá a ketchup, a Worchester-szósz, valamint egy kevés bors, és ízlés szerint a chili pehely. Még egyszer jól forrjon fel, és kb. még 10-15 percig főzzétek. Ha megvagytok akkor szűrjétek le (egy normál tésztaszűrő is tökéletes erre) és már készen is van a hamisítatlan barbecue szósz, amiben mindjárt jól meg is süthetitek a bordát!Fontos: Ha kész a szósz akkor, egy külön serpenyőbe rakjátok bele a bordával együtt, és magas fokozaton addig forgassátok a húst ameddig a fentebbi képen látható módon egy szép kéreg nem lesz rajta. Így lesz az igazi finom, füstös, kólás hamisítatlan barbecue íz!BabpüréHozzávalók2 konzerv bab (fehér ajánlott)1 kis fej vöröshagyma  (felaprítva)1 fél citrom levefűszerek (só, bors)ElkészítésA babról öntsétek le a levét, majd egy botmixerrel készítsetek belőle pürét. Ha megvagytok akkor egy kevés olajon pirítsátok meg a hagymát majd adjátok hozzá a pürésített babot. Fűszerezzétek bőven borssal, és némi sóval. Ha láthatón felmelegedett akkor facsarjátok hozzá a citrom a levét, jól keverjétek össze és már készen is vagytok!Burgonyachips házilag készítveHozzávalókkb. 4-5 nagyobb szem burgonyaétolajfűszerek (só, színes bors)ElkészítésA krumplikat pucolás után lehelet vékony szeletekre vágjátok. Ehhez nekem a hámozó volt a segítségemre, de bármi jó amivel képesek vagytok papírvékonyra szelni a burgonyát. Ha megvan mehet bele az olajba kb. közepes fokozaton. Figyeljetek mert nagyon könnyen megégnek, úgyhogy folyamatos felügyelet mellett kell csinálni, és ha a  széle barnul akkor már általában tökéletesen ropogós. Ha kész akkor egy kevés fűszert adjatok hozzá, jól összerázzátok és mehet is a borda mellé a tányérra.Tipp: Nem csak köretnek, de egy szimpla ropogtatni valónak is tökéletes egy filmnézős estére.Ha mindennel készen vagytok akkor nincs is más dolgotok, mint élvezni a fenséges ízeket, mert ez a kaja biztos, hogy betalál. Mellé azért még dobjatok be valami finom italt is! Jó étvágyat! Elkészítési idő: kb. 60-70 perc