Kovászos kenyér

  • 2020.03.31.
  • 4

....mondanám,hogy egyszerű kovászos kenyért sütni, de ez lett élet leghosszabb bejegyzése. Igyekeztem minden technikát és praktikát
összeszedni. Egyedül a coil hajtást nem írtam le. Nem használtam, nem látom értelmet, csak híg kenyereknél lehet hatékony. Nekem nem hiányzott, szuperjók lettek az eddigi kenyereim. Remélem ti is sikerrel fogtok járni. Kovász neveléssel kapcsolatban az alábbi FB oldalot ajánlom. Tele van hasznos információkkal. Az alábbi kenyér meleg kelesztéssel készült. Eszközök:Konyhai mérleg, mérőhengerNagy keverőtálKonyharuha, folpakk, 1-2 ek. olajSzakajtó (kelesztőkosár)Penge(borotva)Pizzavas/Pizzakő/Jénai/Római tál, vagy bármi ami jól vezeti a hőt. Legrosszabb esetben a tepsi is jó.Kis dunctosüveg, fedővel (vekkernek)Maghőmérő (opcionális)Kis hőálló tálkaVizes permetezőKENYÉRSÜTÉS ALAPSZABÁLYAI:Az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek!Mivel ez elkészítés folyán a tésztában légbuborékok keletkeznek, NAGYON ÓVATOSAN kell kezelni a tésztát (Lásd 3.-5. pont). Dagasztás után (1. pont), ne gyúrd, csak óvatosan, finoman enyhén olajozott kézzel dolgozz.A 3-5. pontban fontos kiemelnem, hogy addig nyújtsz/húzd a tésztát, amíg az engedi. A tészta NEM SZAKADHAT!VEKKERt használatát nagyon ajánlom, mert ez a legnagyobb segítség a kenyérsütéskor. Ez valójában egy darabka a tésztánkból, amivel ellenőrini tudjuk, hogy épp hol jár a kenyér érése/kelése. (Lásd. 2-3. pont) Ha a vekkerben duplájára-triplájára nőt a tészta és púposodik, süthető a kenyér!A VEKKER.

























SÜTÉS ELŐTTI ÁLLAPOTBANKOVÁSZ előkészítése:Előző nap reggel az anyakovászból kiveszek 50 g-ot és elkeverem 100 g fehérliszttel és 80 ml vízzel. Lefedem és szobahőn hagyom. Befőttes gumival megjelölöm a magasságát. Ha estére meghárom-négyszereződött, újra frissítek a fenti menyiségek szerint. Így reggelre akcióra kész!Hozzávalók (kb. 900-1000 g kenyérhez):200 g friss kovász600 g BL80 kenyérliszt (akár vegyesen több liszttel. A képen látható kenyérnél: 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 250 g BL80 kenyérliszt, 300 g BL55 finomliszt)3 evőkanál burgonyapehely400 ml langyos víz (25-27 fokos)15 g só((( Akármilyen lisztekkel is dolgozol az alábbi arányokat ajánlják mások, ha kísérletezgetni van kedved. :)Liszthez képesVíz: 65-80% (390-480 ml)Só: 2-2,5 %Konyász: Hűtős kelesztésnél 5-10%, Frissen kelesztésénél 20-25% (vagy ennél több) ez attól is függ, mennyire erős a kovászod!
)))Elkészítése:Bekapcsolom a sütőt minimumra (kb.30 fok). Egy nagy keverőtálba SZITÁLOM a lisztet/liszteket, hozzáteszem a burgonyapelyhet és a vizet. Összegyúrom, dagasztom 5 percig. Pihentetem 45 percet.
Ezután hozzáteszem a konyászt és újra 5 percig dagasztom.Ebből kiveszek egy dió nagyságú darabot és egy kis üvegbe teszem. Egy villával óvatosan az üveg aljára simítom. Fontos hogy elterüljön az üveg alján. Befőttes gumival beállítom a tészta magasságát.
Miután félretettem a vekkert, hozzászórom a sót a kenyérhez és 5 percig dagasztom, amíg sima, egynemű nem lesz.Egy lapostányérral lefedem a keverőtálat. Lekapcsolom a sütőt és beteszembe pihenni.30-45 perc után hajtogatom. VIDEO ITT
Lefedem tányérral és visszateszem a sütőbe pihenni.45 percenként ismétlem, még 3x.Ezután laminálom, majd ismét lefedve pihentetem 45 percet
VIDEO ITT.Ezután formázom. VIDEO ITT A kelesztőkosat lefedem egy konyharuhával és alaposan belisztezem. Formázás után beleteszem a kosárba... 2-3 órát hagyjuk pihenni. A vekker figyelem közben. lehet többi idő is!Sütés elött felforrósítom max fokozaton a sütőt és a pizzavasat. (Alul-felül sütési fokozaton 60 perc) Egy kis hőálló edénybe vizet öntök és a sütő aljába teszem.Lisztezett felületre borítom és hosszában egy pengével megvágom. Egy viz permetezővel befújom a sütőt. Ezzel is vízgőzt csinálok. 45 percet sütöm. Ebből 20 perc 230 fokon,majd 25 perc 210 fo

Címkék

Alap Recept