Sült céklás rizottó, kecske sajttal és sous vide szűzérmével

  • 2019.12.06.
  • 4

....Igazi őszi-téli olasz étel, amitől eldobod az agyad! Elárulom a rizotto készítés titkát, hogy bármikor be tudd dobni a csajoknál/pasiknál. Ha nincs Sous Videhoz berendezésed ne aggódj, süss kacsacombot a sütőbe!Hozzávalók (4 személyre):600 g cékla (megpucolva, ujjnyi vastag szeletekre vágva) 300 g rizottó (arborio) rizs 1-1,5 l alaplé (hús, vagy zöldség)2 dl száraz vörösbor 3 közepes db salotta hagyma (vagy 1 db vöröshagyma) (apróra vágva) 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva) 50 g peccorino romano sajt, durvára reszelve2 evőkanál extra szűz olíva olaj 2 evőkanál vaj (laktózmentes) só ízlés szerint frissen őrölt tarka bors ízlés szerint100 g kecskesajt, finomra reszelve, a tálaláshoz100 g rukkola, a tálaláshoz1-2 marék dió a tálaláshoz1 db szűzérmesó, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma és 1 rozmaringágEszközök:nagy lapos tepsi + sütőpapírmagas falú teflon serpenyő
+ fakanálvágódeszka, konyhakésSous Vide rúd, vákuumozóElkészítése:Elő melegítem a sütőt 200 fokra (alul-felül sütésen). A megpucolt, ujjnyi vastag szeletekre vágom a céklákat, majd ráhelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Meglocsolom egy kis olíva olajjal és ízesítem egy kis sóval, frissen őrölt tarka borssal. Mehet a sütőbe 50-60 percre. Akkor jó, ha a kés könnyedén beleszalad a céklába. Ha megsült, hagyom kihűlni és kis darabokra vágom. Félreteszem.Közben a szűzérmét sózom-borsozom, majd egy rozmaringággal és 1 gerezd fokhagymával levákuumozom. 71 fokon 1 órát hőkezelem.Felforrósítok 2 evőkanál olíva olajat és 2 evőkanál vajat, egy magas falú serpenyőbe. Rádobom a hagymát és pár perc pirítás után a fokhagymát is. Ezután felöntöm vörösborral és 1 percig erősen forralom, majd hozzákeverem a rizst. Ízesítem sóval és friss borssal.1 merőkanálnyi alaplevet öntök alá, majd ha elfőtt, újra 1 merőkanálnyit öntök hozzá. Folyamatosan kevergetem, míg el nem fogy az alaplevem. Közben kóstolgatom és ha kell, vízzel folytatom a rizotto készítést. Végül sűrű, krémes állagú rizottot kapok. Amikor már
megpuhultak a rizsszemek, hozzáadom a cékla kockákat és a reszelt peccorino romanot. 1 perc alatt összefőzöm. Ha kell sózom, borsozom még.Végül rukkolával tálalom, majd megszórom kecskesajttal és pirított tört dióval.TIPP:
KACSACOMB SÜTÉS:Miután sózom-borsozom a combokat, egy magas falú tepsibe teszem. Combok sütése előtt az alsó részénél (fogantyújánál) a csont mellett körbevágom, így sütés után a "bütyköt"(amit nem is eszünk meg) könnyedén le tudom majd szedni. Sokkal szebbek lesznek végül! Egy rozmaringágat és 3 gerezd fokhagymát (héjával együtt) a combok mellé dobom. Lefedem fóliával és 2 órát 160 fokon sütöm, majd feltekerem maxra a hőfokot és fólia nélkül még 30 percet sütöm. (2 óra eltelte után kicsit meglocsolom a combokat a saját szaftjával és csak ezután teszem vissza.)Ha nincs alapleved, egyszerűen egy kis natural ételízesítőre önts forró vizet!Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Olasz Reform