Thai Laksa

  • 2019.08.06.
  • 1

...Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Indonézia térségében és körülötte mindenhol fellelhető a Laksa, ami államonként, városonként és szakácsonként is eltérő laktató leves(egytálétel). Legkedveltebb és legelterjedtebb a rákos, tengeri herkentyűs. Ami nagyjából minden esetbe kelleni fog: rizstészta, babcsíra, kókusztej, citromnád, galangal, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, chili, tojás és korianderzöld. Sok sok utánanézéssel arra jutottam, hogy baromi nehéz autentikusan megfőzni ezt az ételt, mivel olyan friss összetevők kellenek hozzá, amik itthon nagyon nehezen beszerezhetőek. Mivel első lépésként friss piros curry pasztát készítenek.(amit lentebb meg is találsz) Én ehhez túl kényelmes ember vagyok. Ami nekem fontos, hogy szinte bármikor meg tudjam csinálni és max. 1 helyre kelljen elmennem vásárolni. Persze mindezt úgy, hogy a lehető legautentikusabb ízekkel találkozzak. Meg is találtam ennek módját és most elhoztam neked! Leginkább a Tom Kha leves ikertesójának hívnám! El fogod dobni az agyad az ízektől, ezt garantálom!Curry paszta (friss)8 kis piros chili (kimagozva, felvágva)1 közepes vöröshagyma, felkockázva1 hüvelykujjnyi gyömbér, kis kockára vágva1 hüvelykujjnyi galangal, kis kockákra vágva1 hüvelykujjnyi kurkuma, kis kockákra vágva (vagy 1 evőkanál kurkuma por)3 gerezd fokhagyma, felaprítva1 kis fej vöröshagyma, felaprítva4 szál citromnád (fehér része), vékony karikákra vágva6 szem kesudió, megvágva1 teáskanál pirospaprika2 evőkanál olaj1 kávéskanál rákpaszta (belachan) (elhagyható)citrom vagy lime gerezdek a tálaláshoz+ Opcionális fűszerek (sok helyen ezek se maradnak ki!):1 teáskanál őrölt római kömény1 teáskanál őrölt koriandermagAz egészet egy késes robotgéppel, paszta sűrűségűre pépesítem. Ha kell olajjal lazítom! Egy serpenyőbe teszem és pár percig főzöm! Felhasználás után a maradékot a fagyasztóba téve, hosszú időre eltárolható!Saját csirkés verzióm (4 személyre):1 nagy evőkanál Tom Kha pasztaféle annyi
thai piros curry paszta1 evőkanál lime lé1 evőkanál citrom lé1 teáskanál kurkuma por2 evőkanál halszósz1 hüvelykujjnyi gyömbér1 vöröshagyma, apróra vágva2 fokhagyma, apróra vágva1 evőkanál barna cukor2 evőkanál növényi olaj2,5 L víz500 g csirkehús, kockákra vagy csíkokra vágva500 ml kókusztejRizstésztaSzójabab/mungóbab csíra, a tálaláshozlime gerezd a tálaláshozFélbe vágott főtt tojás/omlett csíkok (1 tojás/adag)frissen vágott korianderzöld a tálaláshozOpcionális hozzávalók:Tofu kockák (olajba kisütve)Pak ChoiFafül, vagy Shitakee gomba (ha szárított, akkor legalább 2 órát áztatom!)Sárgarépa csíkokEszközök:5L lábas+fedő3L lábas+fedőVágódeszka, konyhakéstésztaszűrősajtreszelőteflon serpenyőElkészítése:1. A 3L lábost háromnegyedig töltöm vízzel és beáztatom a rizstésztát.2. Miután előkészítettem a hozzávalókat, az 5L lábosba pár evőkanál olajat hevítek és megpirítom benne a vöröshagymát. A vége felé hozzákeverem a fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel.3. Hozzáadom a Tom Kha pasztát, a piros curry pasztát, a lime és citrom level, a halszószt, a kurkumát, a barna cukrot és végül belereszelem a gyömbért. Egy fakanállal csomómentesen kikeverem, majd hozzáteszek még 2 liter vizet.4. Felforralom, de közbe hozzáteszem a csirkehúst is (+a gombát). Forrás után 5 percig, csendesen főzöm.5. Közben a beáztatott rizstészta alatt felkapcsolom a hőfokot. (nagyjából ahogy eléri a víz a "gyöngyözést", kész a tészta! Közben néha kevergetni kell!) Leszűröm és hideg vízzel lehűtöm. Lecsepegtetem.6. A tojásokat felverem és kevés olajon egy teflon serpenyőben "palacsintát" csinálok. (főtt tojást is készíthetsz!) Miután kisült, vágódeszkára teszem és felcsíkozom. Félreteszem.(A felcsíkozott répát és pak choit is beleteszem és 1 percig főzöm még!)7. Miután minden megpuhult a levesben, hozzáöntöm a kókusztejet. Lehúzom a tűzről!8. Tálalás: rizstészta, leves, friss babcsíra, sült tojás csíkok és frissen vágott korianderzöldLetölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Leves Csípős Keleti