Friss házi sajt

  • 2018.11.29.
  • 3

...friss sajtot, oltás és kultúra nélkül elkészíteni a legegyszerűbb dolog a földkerekségen! A kulcs az ecet! A meleg tejbe öntve kicsapódik a fehérje, ami egy túrós állagra emlékeztet. Leszűrőd, kinyomkodod, ízesíted, kihűtöd és már falhatod is! Nagyszerű krémtúró is készíthető belőle! Bomba siker ajándékként is! Kreatívan variálhatod az ízesítését, így szuper kiegészítő reggelikhez, vacsorákhoz. Könnyen függőjévé vállhatsz és egyszer csak azt veszed észre, hogy minden héten sajtot csinálsz! Készítheted juh-, kecske-, vagy tehéntejből is! 1 liter kecsketejből nagyjából 160 g sajt lesz, míg tehéntejből 220 g. Érdemes zsírosabb tejből készíteni, hogy lágyabb legyen. Laktózmentes tejből is elkészítheted, így tejérzékenyek is fogyaszthatják! Használhatsz friss, pasztőrőzött tejet, vagy ESL tejet is a hűtőpultból! Ordához hasonló sajtot fogsz kapni.Hozzávalók:1 liter kecse,- juh-, vagy tehéntej1,5 dl almaecet (5-6%os)1 csapott teáskanál só25 g vaj, olvasztvaízesítésként:1 evőkanál frissen vágott zöldfűszerek (fokhagyma, lilahagyma, köménymag, pirított dió, szárított paradicsom, stb.)Eszközök:Egy nagy lábas, amibe el tudsz helyezni egy kisebb lábast, vagymérőhengert + folpakkSous vide rúd (vagy mag-, húshőmérő)Szűrő + steril gézLyukacsos forma (pl. a boltban vásárolt koktélparadicsom doboza, vagy hosszában félbevágott 2dl-es műanyag pohár, kilyukasztva.)Keverőtál/mélytányérSous vide rúd HELYETT:Melegítsd fel a vizet. Egy hústűvel folyamatosan ellenőrizd a hőfokot. 80 foknál lehúzhatod a tűzhelytől és készülthet a sajt. Fontos, hogy a tejjel együtt melegítsd a vizet.Elkészítése:A mérőhengerbe teszem a tejet és letakarom folpakkal, majd a nagyobbik lábosba helyezem. Vizet öntök közéjük és beleteszem a sous vide rudat. 79,5 fokra beállítom.Miután elértem a hőfokot, 2 perc várakozás után hozzáöntöm az ecetet. Kiveszem a forró vízből és pár keverés után 10 percig állni hagyom.Ezután a gézlappal kibélelem a szűrőt és beleöntöm az egészet. Hagyom állni, hogy kicsöpögjön. (kb. 10 perc) A fennmaradó túrós anyagot a gézlapon keresztül, nagyon óvatosan, gyengéden, a lehető legjobban kinyomkodom a kezeimmel.Egy keverőtálba teszem. Ekkor sózom és ízesítem kedvem szerint. Hozzáteszem az olvasztott vajat is. Alaposan kikeverem és formába nyomkodom, majd letakarom folpakkal és egy éjszakára (de legalább 8 órára) a hűtőben pihentetem.Ha friss krémtúrót csinálnál belőle, akkor keverd el 1-2 evőkanál tejföllel, vagy tejszínnel. Nem kell formázni és pihentetni. Azonnal fogyasztható, csak ízesíteni kell!Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Alap Recept