Japán Ramen

  • 2018.09.02.
  • 4

Japánban ez az étel rendkívül közkedvelt. Sokféleképpen készítik. Kicsit olyan mint nálunk a palacsinta. Nagyjából 437400 fajtája létezik. Ennél az ételnél fontos a jó alaplé, mert a ramen elkészítése pár perc csak. Érdemes előtte egy egyszerű csont/húslevest csinálni. (A belefőtt zöldségekből finom kroketteket készíthetünk.)Az alapléhez tetszőlegesen tehetünk bele opcionálisan zöldségeket, bár nem kell mindegyiket használnod, csupán ezek a legelterjedtebb összetevői ennek a levesnek. Kedved szerint variálhatod! Ami szinte minden ramenben feltűnik: tojás, sült hús, tészta és némi zöldség. Én most csak fafülgombát, babcsírát, bambuszrügyet és sárgarépát használtam. Egyszerű, illatos és laktató egytálétel, tele vitalitással! Ezt neked is ki kell próbálnod!Hozzávalók (4 személyre):Az alaplé:3 gerezd fokhagymaugyanannyi gyömbér2,5 liter vízmarha csont, vagy más aprólék (pl.: pulyka nyak, szárny, sertés csont)2 szál újhagyma, vékony karikákra vágva a tálaláshoz1-2 chili paprika, apróra vágva a tálaláshoz8 evőkanál szójaszósz4 evőkanál mirin2 evőkanál pirított szezámmagolaj1 evőkanál rizsecetFeltétek 4 főre:4 nagy csipet bébi spenót levél (opcionális)4 nagy csipet, vékony csíkokra vágott kínai kel / káposzta (opcionális)4 nagy csipet, csíkokra vágott bambuszrügy (konzerv) (opcionális)4 nagy csipet mungóbab csíra (opcionális)20 g szárított shiitake gomba / fafül gomba, 2 órára beáztatva, majd feldarabolva (opcionális)1-2 sárgarépa, vékony csíkokra gyalulva. vagy julienre vágva (opcionális)4 tojás+csipet só4 felső csirkecomb filé/mell filé+gyömbérpor-sópár evőkanál növényi olajSoba tészta
Eszközök:1 szűrő+lábas a tészta főzéséhez1 lábos+fedő, a leveshez (+kis lábas)Teflon serpenyőVágódeszka, konyhakés, gyalu, húslapát, tányérokElkészítése:Először a vizet felteszem és hozzáteszem a csontokat, a pucolt gyömbért (félbe vágva) és a fokhagymákat (egészben). Forrás után tartalékon 1 órát főzöm, fedő alatt. Az idő leteltével ízesítem
szójaszósszal, mirinnel, rizsecettel és a szezámmagolajjal.Közben feldogozom azokat az opcionális zöldségeket, amiket szeretnék a levesbe. A gombát beáztatom. (akár előző nap is megtehetjük!) A sárgarépát finom csíkokra gyalulom. A kínai kelből pár levelet fogok és vékony csíkokra vágom. A chili paprikát is apróra felvágom. Mindent külön-külön félreteszek.A csirkefiléket sózom és megszórom gyömbérporral. Kevés olajon kisütöm, majd vágódeszkán vékony csíkokra vágom. Félreteszem!Kitörlöm a serpenyőt pár papírtörlőkendővel és 1-2 evőkanál olajat öntök bele. A tojásokat felverem egy csipet sóval és beleöntöm a felét. Tojáspalacsintát készítek. 1x megforgatom. Pár pillanat alatt megsül, majd megcsinálom még1x a másik feléből. Miután kihűlt, óvatosan hengerré formázom és felcsíkozom, félreteszem.Sós, lobogó vízben megfőzöm a soba tésztát. Miután megpuhult, leszűröm, majd hideg folyóvízben teljesen lehűtöm. Félreteszem, lecsepegtettem!Ha leves elkészült és mindent előkészítettem, kezdődhet a tálalás! (Ha az egész leves el fog fogyni, akkor a leveses lábasba készítem!) Ha nem, akkor fogok egy kis lábast és belemerek pár evőkanál levest. Hozzáteszem a gombát elsőként és 15 percig főzőm. Ezután jöhet a többi zöldség (kivéve a babcsírát és a spenótot!), majd 1 perces főzés. A tálamba teszem a kifőtt tésztát. Belemerem a levest, a zöldségekkel együtt. Ráhelyezem a tojás csíkokat és a felcsíkozott csirkét, majd a tetejére szórom a friss chilit és a felkarikázott újhagymát!Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Leves Vacsora Keleti