Tepsiben sült krémes karfiol, Csibegolyókkal

  • 2017.11.03.
  • 0

...tisztára olyan mint egy burgonyapüré, de ez sokkal jobb! Pofon egyszerű elkészíteni, mert szinte csak egy késes robotgép kell hozzá. A csibegolyók pedig egyszerűen fantasztikusak. Imádom a húsgolyókat, bármilyen formában. Most ezt a két egyszerű és gyors receptet hoztam el nektek! Próbáljátok ki és könnyen megeshet, hogy soha többé nem fogtok burgonyapürét készíteni.Hozzávalók:A karfiolhoz:1 nagy karfiol, rózsáira szedve6 dl tej (vagy növényi tej)1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva2 babérlevél1 mokkáskanál fehér bors
1 db szerecsendió virág1 szikkadt rozsos zsemle (vagy más zsemle), durvára őrölve~85 g liszt~85 g növényi olajsóA húsgolyókhoz:500 g csirkemell5 púpos evőkanál rizsliszt2 púpos evőkanál búzaliszt1 nagy tojás2 gerezd fokhagyma2 csapott teáskanál só1 csapott teáskanál citromborsfüstölt cayenne bors, ízlés szerint1 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöld / 1 teáskanál szárítottnövényi olaj a sütéshezEszközök:3l-es lábas+fedőMagas falú teflon serpenyőMozsárTepsiKéses robotgépVágódeszka, konyhakésKeverőtálakElkészítése:Előmelegítem a sütőt 200 fokra.Miután a karfiolt megmostam és rózsáira szedtem, előveszem a késes robotgépet. Több ütembe morzsásra darálom a karfiolt. 1 teáskanál sót keverek el, majd félreteszem.A robotgépet elöblítem és a felkockázott csirkehúst, több ütembe megdarálom. Az utolsó adaghoz hozzáteszem a fokhagyma gerezdeket és együtt darálom meg. Keverőtálba teszem és ízesítem sóval, citromborssal, frissen vágott petrezselyemmel és füstölt cayenne borssal. Hozzákeverek egy egész tojást, rizslisztet és sima lisztet. Kikeverem, majd félreteszem.Egy mozsárba töröm a babér leveleket és a szerecsendióvirágot. 1 teáskanál só mellett porrá zúzom.A robotgépet még egyszer elmosom és beletördelem a szikkadt zsemlét. Durvára darálom.Apróra vágom a hagymát.Egy 3l-es lábosba felforrósítom az olajat és megpirítom benne a hagymát. Hozzáteszem a lisztet és a mozsárban összetört fűszereket. Ízesítem fehér borssal és világosbarna színig pirítom. Egy habverővel kevergetem, majd a rántásomhoz többször, kis mennyiségben hozzáöntöm a tejet, úgy, hogy folyamatosan kevergetem. Amikor nagyon sűrű mártást kapok 2-3 percig főzöm, kevergetés mellett, majd félrehúzom. Ha kell sózom még.Egy magas falú tepsit veszek elő és az aljára öntöm a "karfiolmorzsát". Elegyengetem, majd a tetejére borítom a fűszeres mártást. Miután ezt is elsimítottam, a tetejére szúrom a zsemlemorzsát. A felfűtött sütőben 30 percig sütöm.Közben egy magas falú teflon serpenyőbe ujjnyi olajat öntök. Kikészítek egy kis edényt, amibe vizet teszek, mivel vizes kézzel tudom majd könnyedén formázni a csibehús keverékemet.A felforrósodott olajba helyezem a vizes kezemmel formázott golyókat. Több ütembe pirosra sütöm.Letölthető és nyomtatható verzió ITT!