Diós Rozsvekni

  • 2017.05.04.
  • 0

...80% rozstartalmú, de nem fekete, mint az éjszak. Hogyan? A fehér rozsliszt nagy barát! Miután felfedeztem, minden héten készítek ilyen kenyeret. Nincs masszív rozsos-ánizsos íze, amit megszokhattunk a rozskenyereknél. 20%-ban teljes kiőrlésű tönkölybúzát használok, így dúsítva rosttartalmát. Diót helyettesítettem már törökmogyoróval és mandulával is. Bármelyiket bátran tudom ajánlani, mert nagyszerű ízt adnak a kenyérnek. A titka, hogy elő legyen pirítva, így sokkal finomabb ízt lehet elérni. Nagyjából 1 hétig ugyan olyan állaga van. Lassan szikkad és ebből a legjobb a pirítós! Nem nehéz elkészíteni. Mindent leírtam, így hétvégén már te is ki tudod próbálni. Ne egyél búzát, egyél inkább rozsot!Hozzávalók:400 g fehér rozsliszt100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt2 teáskanál só1 mokkáskanálnyi szárított élesztő100 g dió, megtörve, szárazon előpirítva400 ml víz (langyos)25 g friss élesztőcsipet cukorEszközök:Kenyérsütő forma (Őzgerinc 20x10 cm)Mozsár, vagy késes robotgépKis serpenyőKeverőtálSütőpapírRácsKis hőálló tálElkészítése:Egy tálba öntöm a vizet. Belemorzsolom a friss élesztőt. Egy csipet lisztet és cukrot szórok bele. Villával elkeverem. Kb. fél óra alatt felfuttatom.Addig egy másik keverőtálba mérem a liszteket. Hozzáteszem a sót, a megtört diót, és a szárított élesztőt. Alaposan összekeverem.Miután kellően felhabosodott az élesztő, hozzáöntöm a lisztkeverékhez. Egyik kezemmel alaposan kikeverem. Nagyon lágy tésztát fogok kapni. Félreteszem és lefedve, fél-1 órát kelesztem (míg duplájára nem nő).A sütőformába egy darab sütőpapírt helyezek. Az első kelesztés végén egy lisztezett felületre borítom és átgyúrom, majd a formába borítom és újabb fél-1 órát kelesztem (amíg kiemelkedik a tészta). Közben elkezdem felfűteni a sütőt 250 fokra.Miután ismét megkelt, vizet csepegtetek a kenyér tetejére és ujjaimmal óvatosan elkenem. A sütő aljába egy vízzel teli kis hőálló tálat teszek.250 fokon (alul-felül sütésen) 10 percig sütöm, majd visszaveszem 220-ra és újabb 40 percig sütöm.Tűpróbát csinálok, mielőtt kivenném!Miután kész, egy tiszta, enyhén vizes konyharuhával letakarom. Kb. 10 perc múlva könnyedén kiborítom a formából és rácsra teszem, így hűtöm ki teljesen.Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Alap Recept