Yellow Chili Chowder

  • 2016.11.28.
  • 8

... A chowder egy angol-amerikai étel, ami a leves és a ragu közt helyezkedik el, aminek a leve krémes. Eredete a 16. század Angliáig vezethető vissza. Eleinte halas ragu volt, amit a franciák is hamar megismertek. Rá 250 évvel az angol és francia tengerészek vitték Amerikába. New Englandi Massachusetts-ben kezdett elterjedni és hamar minden család hétköznapi ételévé vált. Mára sok verzió alakult ki. A legelterjedtebbek a rákos és a halas verzión túl, a kukoricás, a burgonyás. További tucatnyi húsos-zöldséges variációt készítenek. Mi magyarok már régóta ismerjük igazából. Ilyen egy rendes gulyásleves és a babgulyás is. Laktató egytálételeket nem kell bemutatni nekünk. Ettől függetlenül érdemes kis változatosságot vinni az életbe és kipróbálni. Ez a saját verzióm, amiben egy csepp mexikói hangulat is felfedezhető. Gastrochili idei Hot Yellow Chili szószát használsztam kiinduló pontnak. Az XY chilik nem csak bitang erősek, de gyümölcsös illatuk fantasztikus ízesítők levesekhez. Vigyázz, mert veszélyesen finom étel lett! Jól variálható ez az ételkülönlegesség, így te is könnyen megalkothatod a saját kedvencedet.
Hozzávalók (4 adaghoz):1 evőkanál extra szűz olíva olaj1 db kukorica konzervfél csirkemell (250-300 g), kis kockákra vágva1 db vöröshagyma, kockákra vágvanegyed zellergumó, kockákra vágva1 db közepes krumpli, kockákra vágva6 dl tej
3 dl víz1 teáskanál házi ételízesítő1 teáskanál morzsolt kakukkfű1 csapott mokkáskanálnyi őrölt fehér bors1 csapott mokkáskanálnyi Hot Yellow Chili Sausesó3 szál újhagyma, felaprítvafrissen aprított korianderzöldlime gerezdekEszközök:3l-es lábas+fedőBotturmixVágódeszka, konyhakésElkészítése:Egy lábasba felmelegítem az olíva olajat és megfuttatom benne a csirkemell kockákat. Miután fehéredésig pirítottam, kiveszem egy szűrőlapáttal és a fennmaradó zsiradékhoz dobom a hagymát.Pár percig kevergetem, majd hozzáteszem a krumplit és a zellert. Felöntöm a tejjel és hozzáteszek 3 dl vizet is. Ízesítem sóval, házi ételízesítő, kakukkfűvel és fehér borssal. Forrás után tartalékra teszem és kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Ezután turmixolom.Hozzákeverem a csirkét és a kukoricát. Ízesítem Hot Yellow Chili Sause-al.5 percig főzöm még.Végül lehúzom a tűzről és elkeverem benne a friss korianderzöldet.(vagy frissen tálalom a felkarikázott újhagymával és lime gerezddel.)Letölthető és nyomtatható verzió ITT!