Gnocchi, házi zöld pestoval, koktél paradicsommal és mini mozzarellával

  • 2016.09.12.
  • 5

...Igazi házi krumpligombóc tele frissességgel. Így tudnám jellemezni ezt a hideg ételt. Sült húsok mellé nagyszerű köret, de egymagában is megállja a helyét! A zöld pesto nálam nagy favorit. Én pirított mogyoróval szoktam készíteni, számomra így a legkedvesebb. Hűtőben hónapokig eláll és mindenféléhez fel tudjuk használni. Melegszedvicshez, pirítóshoz, húsokhoz, zöldségekhez és salátákhoz is. A receptben leírt mennyiség kb. 5 dl friss pestohoz elegendő. Nagy mennyiségben a gnocchi komoly feladat, mivel pepecselős elkészíteni. Egy barátot, vagy barátnőt mindenképp csapjunk a hónunk alá. :)Hozzávalók:Gnocchihoz:500 g héjában főtt krumpli250 g (tönköly) rétesliszt3 db 'M' tojás500 g mini mozzarella500 g koktél paradicsom, félbe vágvaPestohoz:1 db bazsalikom palánta2,5-3 dl extra szűz olíva olaj100 g reszelt parmezán sajt50 g pirított olajos mag (pl.: fenyőmag, dió, mogyoró, mandula)3 gerezd fokhagyma1 evőkanál balzsamecet1 kávéskanál porcukorsófehér borsEszközök:Nagy teljesítményű turmixKeverőtálLábos+fedőKis teflon serpenyőElkészítése:Lehetőleg előző nap héjastul megfőzöm a krumplikat. Miután megpuhultak, leszűröm és kézmelegre hűtöm. Felhasználásig a hűtőben tartom.Másnap megpucolom és kislyukú sajtreszelőn lereszelem. Hozzáteszem a réteslisztet és a tojásokat is. Egy enyhén ragacsos, de könnyű tésztát kell kapni. 50-100 g plusz lisztet is felvesz, ez attól függ mennyire magas a burgonya víztartalma illetve a búza fajtájától. Fehér réteslisztnél gyakori, hogy ennyivel többet kell hozzá tenni. Jó alaposan összegyúrom. Félreteszem pihenni 5 percre.Ezután elhatodolom. Lisztezett felületre teszem. Az egyik darabból ujjnyi vastag "kígyót" sodrok és egy műanyag lapáttal kb. 2x2 cm-es darabokat szaggatok. Kezemmel golyókká formálom és egy desszertes villával megnyomom a tetejüket. Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg el nem fogy a tészta. Közben egy nagy lábasba vizet forralok. A főzővizet alaposan megsózom. Lobogó vízbe teszem a gombócokat és amint feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzöm. Főzés után szűröm és hideg vízzel lehűtöm.A pestohoz az olajos magokat egy száraz serpenyőbe megpirítom. A sajtot lereszelem. Megpucolom a fokhagymákat.Egy nagy teljesítményű turmixba teszem az hozzávalókat és belecsipkedem a bazsalikom leveleket. (A szárakat is hozzá kell tenni, mert abban intenzívebb ízek vannak!)1-2 percig turmixolom, ha túl sűrű, teszek hozzá még olíva olajat. Sózom és borsozom.Legvégül egy nagy tálba teszem a gnocchit. A leszűrt mozzarellagolyókat és a félbe vágott paradicsomokat is hozzáteszem. Ízlés szerint hozzáöntök a pestobol (max. a felét!). Végül átforgatom és tálalom.
Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Tészta Szósz Olasz