Betyárleves, petrezselymes grízgombóccal

  • 2013.10.31.
  • 8

...egy klasszikus magyar leves, egyszerűenHozzávalók:~450 g sárga hüvelyű zöldbab (mirelit)2 db kisebb sárgarépa, félkarikákra vágva1 db kisebb fehérrépa, félkarikákra vágva1 ujjnyi vastag zellergumó szelet, kockákra vágva1 vöröshagyma, apróra vágva1 evőkanál olaj1 teáskanál szárított petrezselyem / 1 csapott evőkanálnyi frissen aprított1 kis szál, füstölt parasztkolbász, félkarikákra vágva1 evőkanál szárított leveszöldség keverék10 dkg füstölt szalonna, apróra vágva1 teáskanál pirospaprika1 púpos teáskanál Erős Pista (elhagyható)sófrissen őrölt bors1 kis doboz tejföl1 púpos evőkanál kukorica keményítőgaluskához:1 tojás~3 evőkanál búzadara1 csipet só1 csapott evőkanál frissen aprított petrezselyem / 1 teáskanál szárított1 púpos teáskanál vaj1 teáskanál kukoricalisztElkészítése:Egy lábosba beletesszük az olajat, majd közepes hőfokon, lassan megsütjük a füstölt szalonnát.Ezután rádobjuk a hagymát és együtt pirítjuk tovább. Pár perc után a kolbászokat is beletesszük és óvatos keverés mellett, kicsit megpirítjuk.Lehúzzuk a tűről és megszórjuk a pirospaprikával. Miután elkevertük, felöntjük vízzel.Vissza tesszük a tűzre (legmagasabb fokon). Beletesszük a leveszöldség keveréket, a babot, a répákat, a zeller, az Erős Pistát és sózzuk, borsozzuk.Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.Addig a galuska összetevőit jó alaposan összekeverjük, majd félre tesszük.A tejfölt a kukoricakeményítővel csomómentesre keverjük.A levesbe szaggatjuk a galuskát, egy teáskanál segítségével.Miután benne van, folyamatos kevergetés mellett, hozzáöntjük az elkevert tejfölt. Megszórjuk a frissen aprított petrezselyemmel.Tartalékra tesszük a levest és kb. 3-5 percig főzzük.

Címkék

Magyar