Újhullámos kávézó újhullámos, fenntartható gondolkodásmóddal: ez a Reggeli

  • 2018.05.30.
  • 6

Pécsett biztosan van valami a levegőben, hiszen számos zenész, művész indult innen, emellett csodás borok készülnek a vidéken és jó fej emberekből sincs hiány. A jó fej emberek, pedig szuper, Fenntartható Vendéglátóhelyeket nyitnak, amilyen a Reggeli is.

Felcser Dávid és Szép Tamás 7 éve vágtak bele a vendéglátásba, az azóta kultikus hellyé avanzsált Nappalival. Már ott is odafigyeltek arra, hogy amit egy szórakozóhelyen lehet, azt megtegyék a környezet érdekében; szelektíven gyűjtötték és gyűjtik azóta is a hulladékot, valamint a városban elsőként kezdtek el visszaváltható repoharat tartani, az eldobható műanyag viszont szóba sem kerülhet náluk. Az italok tekintetében pedig olyan környékbeli borászok borait kínálják, akik nem annyira ismertek, de legalább olyan minőséget biztosítanak. A sör pedig milyen is lehetne, ha nem pécsi?
Ezzel a szemlélettel alkották meg a sokat tapasztalt Nappali, bulizás helyett a gasztronómia irányába forduló kistestvérét, a Reggelit, ahol lebomló az elviteles csomagolás, az pedig, Dávid elmondása szerint természetes, hogy minden tisztítószer Ecolabel minősítés és a lámpák LED égőkkel működnek. A névválasztás nem a véletlen műve, reggeltől egészen délután 3 óráig élvezhetjük a nap (szerintem) legjobb étkezését. Az étlapon vannak reggeli klasszikusok, mint például a ’ham and eggs’ és a rántotta. Az ételekbe a tojás egy Pécs közeli falu polgármesterétől érkezik, aki a Reggelinek köszönhetően tudta növelni gazdaságát. Ebből is látszik, hogy a tulajdonosok nem csak a környezet jövőjét de a társadalom fejlődését is szívükön viselik, áprilisban például Ability Café akció keretein belül teremtettek esélyt a fogyatékkal élő fiatalok társadalmi beilleszkedésére. Ott jártunkkor az emeleten Artcycling kiállítás volt látható, az alsó szint falait pedig egy pécsi designer képei díszítették.

 A finom és emellett Instagram kompatibilis – ami lássuk be, manapság elég fontos- reggelik alapanyagainak nagy része termelőktől érkezik, a fentebb már említett tojáson kívül a saláta például egy helyi, de bolgár nemzetiségű sráctól érkezik, a csírákat a pécsi Naturi adja, és még az isteni kávé is magyar pörkölésű. Persze a kínálatból nem maradhatott ki a trendi reggelik messzeföldről érkező „királya”, az avokádó sem. Dávidék azonban ebben is példát mutatnak; amíg nem tudnak kikísérletezni egy tökéletes alternatívát a kis zöld tojás helyettesítésére, igyekeznek a lehető legközelebbről beszerezni azt. Ha pedig megszomjaznánk választhatunk a házi szörpök, gyümölcslevek, hidegen facsart levek kínálatából, de a vendégtérben található egy szűrt ivóvíz csap is, ásványvíz helyett inkább ezt ajánljuk.

Mi már alig várjuk, hogy újra legyen apropónk egy pécsi látogatásra és egy kiadós Reggelire, amikor már azt is tudni fogjuk, hogy az étel melegentartónak kinéző pult igazából egy szelektív szemetes. Ígérjük mi visszavisszük a tányérunkat és szelektálunk is! �