Tél végi receptek céklából

  • 2018.03.26.
  • 6

A márciusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a cékla. Azonkívül, hogy gyönyörű színe van, amit színanyagainak a narancssárga vulgaxantinok és a vörös betacianinok köszönhet, ezek egymáshoz viszonyított mennyisége és aránya adja a változatos színét. Az étrendi antioxidáns tartalmának köszönhetően, rákmegelőzésben is fontos lehet. Megtalálható benne a B1-, B2-, C-vitamin. Az ásványi anyagok közül a kálium, magnézium és a vastartalmát kell kiemelni. Nyersen salátaként, sütve és főzelékként, különböző krémek alapanyagaként is fogyaszthatjuk.

Íme néhány recept, ami gyorsan elkészíthető és finom:
Céklás gnocchi

Hozzávalók:
0,7 kg cékla
120 g szétfővő burgonya
30 g liszt (Ha nem elég akkor adjunk még hozzá, hogy formázható legyen a tésztánk.)
1/4 tojás (10 g)
só, bors
25 g vaj (+ 10 g vaj a zsályás vajhoz)
10-15 db zsályalevél
20 g parmezán (+ parmezán a tálaláshoz)
A céklát megmossuk, majd sütőben héjastól megsütjük. (Ha nincs sok időnk akkor meghámozzuk és kockára vágjuk és így süssük meg.) Amikor megsült akkor egy kis víz hozzáadásával összeturmixoljuk. A burgonyát megfőzzük, majd villával összetörjük és hozzáadjuk a tojást, a pürésített céklát, lisztet amennyit felvesz, vajat, parmezánt és sózzuk, borsozzuk. Ezután alaposan összegyúrjuk. A tésztát legalább két óráig pihentetjük. Majd enyhén lisztezett vágódeszkán kinyújtjuk, hengereket formálunk és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, amit villával formázhatunk. Sós vízben addig főzzük még nem jönnek fel a víz tetejére, de közben nem kevergetjük. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a zsályát, majd pár percig forraljuk. A kifőtt gnocchit meglocsoljuk a zsályás vajjal és parmezánt reszelünk a tetejére.
Céklasaláta almával, balzsamecettel

Hozzávalók:
2 db kisebb cékla
1 db nagyobb alma
3-4 evőkanál balzsamecet
2-3 evőkanál repceolaj
só, bors
A céklákat felkockázzuk és megsütjük a sütőben 200 fokon kb. 45 percig. Közben az almát is felkockázzuk és meglocsoljuk az olajjal, balzsamecettel és sózzuk, borsozzuk. Amikor kihűlt a céklát is hozzákeverjük.
Céklasaláta sárgarépával, almával

Hozzávalók:
2 db kisebb cékla
1 db alma
1 db sárgarépa
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál méz

A céklát, sárgarépát meghámozzuk és az almával együtt lereszeljük. Majd összekeverjük az olajjal, mézzel, sóval.
További céklás receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom ezt a Céklakrémes kölesrizottót a Larus étterem séfjétől, vagy ezt a Gluténmentes céklás zöldségfasírtot a Prezi üzemi bisztrójából. Ha kipróbálnátok valami szokatlant, ajánlom figyelmetekbe a Céklafőzeléket, de még akár édesség is készülhet belőle, mint ez a Diós-céklás brownie.
 
A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus