10 dolog, amit otthon is el tudsz készíteni, pálmaolajmentesen

  • 2018.03.08.
  • 6

A pálmaolaj mentesség egyik legfájóbb pontja talán az, hogy úgy érzi az ember, hogy innentől kezdve soha többé nem nasizhat egy jót. Valóban igaz, hogy a bolti kész/félkész termékek nagy részében megtalálható valamilyen formában a pálmaolaj. De semmi vész! Felelős pálmaolaj böjtölőként sem kell mostantól csak nyers zöldséget, gyümölcsöt (persze,azért néha nem árt) és fűrészpor ízű kekszeket rágcsálnunk. Összeszedtünk néhány kedvenc, otthon is könnyen elkészíthető receptünket, hogy segítsünk nektek a böjtben.

Filmezéshez
 

Az otthoni mozi élményhez elengedhetetlen valami kis ropogtatnivaló. Az első, ami azt hiszem mindenkinek beugrik az a pattogatott kukorica. Ez a két Street Kitchenes recept mindkét tábort ki fogja elégíteni, hiszen egy sós és egy édes, karamellás popcorn elkészítését is megtalálhatjátok, az alapreceptet pedig kedvetekre variálhatjátok. Garantáltan pálmazsír mentes, és sokkal jobb mint a bolti!  Ha lenne a filmnézős nasiknak olimpiája, azt hiszem a második helyen a chips/tortilla végezne. Ezeket is el lehet otthon készíteni, kicsit macerásabbak, mint a popcorn, de megéri. A chips bármilyen gyökérzöldségből finom lesz, mi most egy klasszik burgonyából készültet ajánlunk a Katarzis blog jóvoltából, a vállalkozóbb kedvűeknek pedig itt egy paszternákos változat Babramegytől. Ha valami nagyon extrával szeretnénk előrukkolni a családnak, barátoknak, akkor előkaphatjuk a Mom with five bloggerének tortilla/nachos receptjét. Bolti szószt enni hozzá nem ér! :)
Uzsidobozba, édességnek
 

Ha vannak gyermekeink vagy mi magunk vagyunk édesség rajongók, szomorúan tapasztalhatjuk , hogy a finomságok nagy részében ott rejtőzik az esőerdők gyilkosa. A gyerekekkel talán kicsit nehezebb megértetni, hogy miért böngésszük hosszú percekig az összetevők listáját a boltban és aztán miért rakjuk vissza a polcra az áhított túrós desszertet vagy mogyorókrémet. Azonban, ha együtt készítjük el otthon ezeket és közben meg is említjük, hogy miért jobb ez a környezetnek, és neki is máris örömmel fogja fogyasztani. A már említett túrós desszert nagy szívfájdalma a Gasztrohősöknek is, hiszen ki ne imádná ezt az édességet? Szerencsére vannak vállalkozó kedvűek, akik a kikísérletezték a tuti receptet, amit most veletek is megosztunk.Mogyorós, csokis, a reklám szerint nem indulhat nélküle nap… ugye már mindenki sejti, hogy mire gondolunk? Igen, az a bizonyos mogyorókrém, aminek már rengeteg változatát megtalálhatjuk a neten, sokan készítik ajándékba is, és bizton állíthatjuk, hogy a homemade sokkal jobb, mint a bolti. Az Édespofa blog tejmentes változata a speciális diétát követőknek is megfelelő, ha pedig ennél is extrábbra vágyunk itt egy csokikrém, ami csicseriborsóból készül. Adunk néhány tippet ahhoz is, ha szeretnénk, hogy az uzsonnás dobozba is pálmaolajmentes dolgok kerüljenek. A Rizsázzunk blog müzliszelete kicsik-nagyok kedvence lesz és még ezerféleképpen variálható.  Alma minden évszakban lapulhat a kamránkban, és ha nyersen már nagyon unjuk viszonylag egyszerűen készíthetünk belőle csipszet, amit akár Chili és Vanilia ropogós, fűszeres magvaival együtt lehet a megmentőnk az éhségtől a dolgos hétköznapokban.
Ha neked is van olyan bevált recepted, amivel kiváltható egy pálmaolajjal készülő bolti termék, küldd el nekünk a gasztrohos@gasztrohos.hu e-mail címre, vagy oszd meg a Pálmaolajböjt eseménynél. Csatlakozz Te is, mondj nemet a pálmaolajra!