A kutatók is kimondták: a bio egészségesebb, mint a nem bio

  • 2017.02.14.
  • 9

Az Európa Parlament független kutatóintézete által készített, decemberben publikált jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek választása egy sor előnnyel jár az emberi egészségre nézve, a jobb korai életkori fejlődéstől kezdve a betegségek kisebb kockázatáig, vagy hogy több potenciálisan jótékony tápanyaghoz jutunk.

Peter Melchett, a The Soil Association irányzati igazgatója nyilatkozatában kifejtette: „Ez a jelentés nagyszerű ajándék a biogazdálkodóknak és mindenkinek, aki bioélelmiszert fogyaszt. Az elmúlt három évben a bioélelmiszerek eladása jelentősen növekedett; ennek az egyik fő oka, hogy az emberek úgy érzik, jobbat tesz nekik és a családjuknak – ezért is van az, hogy az Egyesült Királyságban az összes eladott bébiétel fele bio. Ez az új és független tudományos vizsgálat megerősíti, hogy az embereknek ebben igazuk is van.
A ’Bioélelmiszerek és a biogazdálkodás hatásai az emberi egészségre’ c. tanulmányt az Európa Parlament független Kutatási Szolgálata végezte; a korábbi, bio és nem bio élelmiszerekkel és termeléssel kapcsolatos tudományos kutatásokat összegezték. A biogazdálkodás jelentős fölénnyel győztesen kerül ki az összehasonlításból, ugyanis a tanulmány megállapította, hogy a biogazdálkodás gyakorlati alkalmazása olyan, egészséges élelmiszeripari rendszerek kifejlesztését segítheti, amelyek a népegészségre is jótékony hatással lesznek.
Eddig csak igen kevés tanulmány foglalkozott a bioélelmiszerek és biogazdálkodás emberi egészégre gyakorolt pozitív hatásaival. Bár a szerzők egyetértenek abban, hogy további, elsősorban hosszú távú kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben feltárják az összefüggéseket, de azt biztosan megállapítja a jelentés, hogy a korai kutatások a bioélelmiszerek számos jótékony hatását fedték fel, például:
kisebb allergia-kockázat gyermekkorban
bioélelmiszert fogyasztó felnőttek esetén kisebb valószínűségű az elhízás
a bioélelmiszert fogyasztók étkezési szokásai egészségügyi és környezeti pozitívumokkal is járnak, pl: kisebb a kockázata 2-es típusú cukorbetegségnek és a szív- érrendszeri betegségeknek, üvegházhatású gázok kisebb kibocsátása
kevésbé vagyunk kitéve az élelmiszeren keresztül bevitt növényvédő szereknek, ami csökkentheti a gyermekek szellemi fejlődését negatívan befolyásoló hatásokat
kisebb kitettség a kadmium nevű nehézfémnek, amely nagy koncentrációban van jelen a műtrágyákban és a nem bio művelésű talajokban
magasabb omega-3 zsírsav tartalom a tejben és húsokban, köszönhetően annak, hogy az állatok étrendjében nagyobb a fű, lóhere és egyéb szálastakarmány aránya
a biogazdálkodási folyamatokban kisebb az antibiotikum-rezisztencia kockázata, mivel egyes esetekben a bio haszonállatok kevésbé valószínűen szenvednek az intenzív termeléssel összefüggő betegségekben
amikor az állatoknak biotakarmányt adtak, utódaik jobb in vitro fejlődést mutattak, bár ennek az emberi egészségre gyakorolt jelentősége még nem teljesen tisztázott
Peter Melchett hozzátette: „A bioélelmiszerek általában drágábbak, mint a nem bio élelmiszerek, például azért, mert a biotermelés szabványai nemcsak a szabad tartást, de kisebb állatlétszámot és kisebb tartási sűrűséget (az egyes szárnyasokra, disznókra, tehenekre jutó hely nagysága) is előírják, valamint mert a tehenek és birkák főleg fű-alapú takarmányozást kapnak, és nem GMO tápokat.
 
„A biotermelők nem használnak mesterséges trágyát, ami általában kisebb terméshozamot is jelent. Viszont cserébe a fogyasztók jóval kisebb antibiotikum-használattal olyan bio húshoz jutnak, amelyben több a jótékony hatású, többszörösen telítetlen zsírsav és az omega-3 zsírsav, olyan tejtermékekhez, amikben nagyobb az összes omega-3 zsírsav aránya, és olyan gabonákhoz, hüvelyesekhez, gyümölcsökhöz és zöldségekhez, melyekben több a kívánatos antioxidáns, viszont kevesebb a káros kadmium és a nitrogénes vagy növényvédőszeres vegyszermaradvány. Továbbá, a biogazdálkodás az élővilág és bolygónk épségére is jó hatással van, többek közt az alacsonyabb üvegházhatású gáz-kibocsátás miatt.
Az írás a http://www.theecologist.org/-on 2016. december 23-án megjelenő "Organic farmers, consumers and businesses receive best Christmas gift ever" című cikk alapján készült. A fordítást köszönjük Zsignár Attilának.