Mutasd a tojásod!

  • 2016.11.13.
  • 3

A tojás az egyik legalapvetőbb alapanyagunk. Egy átlagos süti receptbe minimum 2 tojás kell, de a legtöbben heti szinten is esznek rántottát, omlettet, tükörtojást, stb.
A legálisan forgalomba hozott tojásokon egy hosszú számsor díszeleg. Ez árulja el, hogy az adott tojást tojó tyúk milyen körülmények között és hol éli az életét. Akkor most szépen állj fel a gép elől, menj ki a konyhába és vegyél elő egy tojást. Látod a számot? A te tojásod átmenne a fenntarthatósági szűrőnkön? 

Mi arra buzdítunk, hogy keressétek a HU jelölésű, magyar és minél alacsonyabb számozású tojásokat. Hogy miért is?
Íme az útmutató:
Vedd ezt:
0: ökológiai tartás:  a tyúk bio takarmányt kap, legalább 4 m²-nyi helye van és szabadon legelhet.
vagy ezt:
1: szabad tartás: a tyúknak 4 m²-nyi helye van, zárt- és szabadtéren is mozoghat
esetleg ezt:
2: alternatív vagy mélyalmos tartás: a tyúkok közösen egy nagy ólban, zárt térben élnek (7-9 tyúk/m²)
Ezt ne:
3: ketreces tartási rendszer: a tyúknak 750 cm²-es ketrecterülete és egy 15 cm-es ülőrúdja van (1 m²-en kb. 13 tyúk él)
A legtöbb nagy áruházban már kapható 0-ás és 1-es tojás is, de érdemes a piacon is leellenőrizni, mielőtt megvennéd. Ne lepődj meg, ha a 2-es és 3-as tojásokhoz szoktál a 0-ás, 1-es tojások sárgája sokkal világosabb, természetesebb színű. És amellett, hogy sokkal egészségesebbet eszel a tyúkokkal is jót teszel. De vajon finomabbak-e ezeknek a jól tartott tyúkoknak a tojásai? Erre keressük a választ november 23-án 18:30-ra a Murok Cafe-ban, ahol egy vaktesztet szervezünk. Kíváncsiak vagytok? Gyertek ti is!

A boltokban már kapható, de a vendéglátóhelyeken még igazi kuriózumnak számít, ha odafigyelnek arra, hogy ne ketreces tartásból származó tojásokat használjanak. Szerencsére azonban mi ismerünk pár olyan felelősen gondolkozó vendéglátóhelyet, akik nemet mondtak a ketreces tartásmódra. Ezeken a helyeken a kampány ideje alatt bárki kérheti, hogy mutassák meg milyen tojást használnak. Én a helyetekben kihasználnám :)
A lista:
HelloAnyu!, Pohárszék Bor és Kávé, Fruccola, NaturaHill Zebegény, Bonne Chance Étterem, fekete kávézó, Báthory Ételműhely, Murok Kávézó, Törökméz.
Mutassátok meg mindenkinek, hogy ti sem 3-as kódú tojást használtok, fogyasztotok! A kampány négy hete alatt #Mutasdatojasod hashtaggel várjuk fotóitokat a  0, 1 vagy 2-es számmal ellátott tojásokból otthon, vagy a csatlakozott vendéglátóhelyeken készült ételekről. További információért keresd a facebook oldalunkat!
Ne feledjétek: Ti választhattok, a tyúk nem!