Gyomorforgató adatok az élelmezési rendszerünkről

  • 2016.10.16.
  • 6

Az Élelmezési Világnap (október 16.) ünnepére összeszedtünk néhány igazán szörnyű és kijózanító adatot arról, hogy milyen hatásai vannak annak, amit eszünk, ahogyan azt előállítjuk, és ahogyan abból sokat elpazarlunk.
A manapság szokásos trendekkel szemben - miszerint bedobunk valami szörnyűt, de aztán a film végére kiírjuk, hogy nem kell aggódni, van megoldás és jaj de szép az élet, aminek hatására aztán másnapra mindenki elfelejti, amit látott – nem fogjuk a cikk végét light-os üzenetekkel feloldani, hiszen egész évben arról kommunikálunk, hogy mit tehetnénk, ami segíthetne hosszútávon csökkenteni a jelenlegi folyamatok hatását. Aki tehát tenni akar, nézegesse az oldalunkat vagy kövessen a facebook-on.

Íme a hírhedt adatok.
Társadalom:
A világon minden 9. ember nem jut elegendő élelmiszerhez vagy tápanyaghoz. Ez 795 millió embert jelent. (FAO 2015)
Az 5 év alatt elhalálozott gyermekek 45%-a (évente 3,1 millió gyermek) hal meg alultápláltság miatt. (FAO 2015)
Az emberi fogyasztásra szánt megtermelt élelmiszer 1/3-át elpazaroljuk: 1.3 milliárd tonna/év (FAO 2015)
1980 óta több mint megkétszereződött a túlsúlyos emberek száma (WHO 2016)
2014-ben több, mint 1.9 milliárd felnőtt (18+) volt túlsúlyos, közülük 600 millió súlyosan elhízott (WHO 2016)
41 millió gyermek (5 éves alatt) volt túlsúlyos vagy súlyosan elhízott 2014-ben (WHO 2016)
Az előállított antibiotikumok 60-80%-át állatok kapják, megelőzés és gyorsabb növekedés céljából. A túlzott antibiotikum használat hatására mára olyan baktériumok fejlődtek ki, amelyek rezisztensek mindenféle gyógyszerre. Vagyis ha elkapjuk őket, nincs mivel védekeznünk. (Wikipedia)

Gazdaság:
Az élelmiszeripart 10 nagy cég irányítja: Nestlé, Coca Cola, Pepsico, Unilever, Kellogg’s, Mondelez, Mars, Danone, Associated British Foods, General Mills (Oxfam Behind the Brands, 2013)
A vetőmagok, műtrágya és növényvédőszerek iparát 5 nagy cégi tartja kézben, akik az eladások több, mint felét bonyolítják: Bayer (most vette meg a Monsanto-t), BASF, Dow, DuPont, Syngenta (Grist 2016)

Környezet:
Egy átlagos élelmiszer 1500 km-t utazik (Wordwatch Institute 2013). Minden extra élelmiszer-kilométer (a farmtól az asztalig megtett út) növeli az élelmiszer karbonlábnyomát: vagyis annál környezetterhelőbb.
A mezőgazdaság az éves szén-dioxid kibocsátás kb 20%-áért felel (The Guardian 2016)
EU termőterületek csupán 2,4%-a áll ökológiai gazdálkodás alatt (FiBL - IFOAM 2016)
Körülbelül 3,6 milliárd kérődző állat él a Földön, a legtöbbjük ipari állattenyésztő telepeken. Az emésztésük során keletkező metán jelenti a legnagyobb emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású-gáz kibocsátást. Bár a metán rövid ideig marad az atmoszférában, 30-szor jobban járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. (The Guardian, 2013)
Az állatenyésztésből származó CO2 kibocsátás körülbelül a világ éves ÜHG kibocsátásának 14,5%-ért felelős (összesen 7,1 gigatonna szén-dioxid ekvivalens, amely körülbelül annyi, mint a világ összes autójának, vonatjának és repülőgépének a kibocsátása összesen). (ENSZ, 2013)
Dél-Amerikában közel 4 millió hektár erdőt vágnak ki minden évben (ebből Brazilíában 2,6 milliót) azért, hogy az ott szójatermesztésbe kezdjenek. A szóját állatok fogyasztják el. (WWF)
A pálmaolaj termesztésért szintén őserdőket írtanak: Indonézia 1990 óta 31 millió hektárnyi erdőt vesztett el (kb Németország méretű terület)
Általában nem vagyunk ilyen negatívak, de szerettük volna összeszedni és komment nélkül közzétenni a fentieket. Kövessetek minket, és lépésenként segítsetek megváltoztatni a rendszert! További infókat a honlapon is találtok: www.gasztrohos.hu