10 egyszerű télvégi recept

  • 2016.03.04.
  • 4


A február elején indított Télen termett táplálék nevű kampányunk során kiderült, hogy sokan szeretitek a téli zöldségeket! Ennek annyira örülünk, hogy még a kampány vége előtt (március 15-ig csatlakozhattok!) megosztunk veletek néhányat a receptversenyre  beérkezett ételek közül, hátha még többetek szívét tudják meghódítani - az egyébként vitamindús és változatos ízű - gyökérzöldségek! Lássuk a 10 kedvenc alapanyagunkat 10 egyszerű recepttel párosítva!
1. Almás diós (minden mentes) süti
1kg édes almát reszelj le nagy lyukú reszelőn, keverd össze 0,5 kg zabpehellyel, 0,2 kg durvára vágott dióval, sóval, fahéjjal, szegfűszeggel, és egy dl olajjal. Öntsd sütőpapírral bélelt tepsire, alacsony (kb 140 fokos) sütőben süsd 1 órát. Tökéletes cukormentes, vegán édesség.
2. Édesburgonya krémleves harissá-val 
3 nagyobb édesburgonya, 1 ek vaj 1 fej vöröshagyma felaprítva, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 l csirkehús/zöldség alaplé, 1 dl tejszín, 3 tk harissa paszta (marokkói fűszer paszta, az Ázsia boltban lehet kapni, de lehet helyettesíteni 1/2 teáskanál őrölt római köménnyel + 1/4 teáskanál cayenne-borssal)
Az édesburgonyát megszurkáljuk egy villával és 200 fokon előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük. A hagymát és a fokhagymát a vajon megdinszteljük, majd a meghámozott burgonyát rádobjuk és összeforgatjuk vele. Felöntjük az alaplével és 10 percig főzzük. Végül a harissával és a tejszínnel összeturmixoljuk.
Köszönjük, Babramegy!

3. Joghurtos sörretek mártogatós
1 nagy doboz (400)g natúr joghurt, 3 db sörretek hámozva és szeletelve, 1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva, 1 nagy csokor snidling apróra vágva, 1 ek. szárított menta (ha valakinek friss van, azt is tehet bele), 1 nagy fej salátahagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma zúzva, 1 fél tk. őrölt kurkuma, a tetejére chili. Só, őrölt bors, ízlés szerint 3 ek. olívaolaj, víz
Forraljunk vizet egy edényben. Tegyük bele a retkeket, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, és 5 percig hagyjuk fürdőzni a retkeket. Nem kell rátenni a fedőt, így eltávozhatnak a puffadásért felelős anyagok. Szűrjük le , tegyük félre. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk aranysárgára. Ha már szép a színe, mehet hozzá a fokhagyma és a kurkuma. Hozzáadjuk a retkeket, ízesítjük sóval és borssal. Óvatosan keverjük, ne törjön össze! Mehetnek rá az aprított zöldfűszerek, keverjük el alaposan. 10-15 percig pároljuk. Tegyük félre, hogy kihűljön. A joghurtot öntsük egy tálba, keverjük el. Adjuk hozzá a zöldfűszeres retket, ismételten keverjük meg. Kóstoljuk meg, ha szükséges még sózhatjuk. Adhatunk még hozzá petrezselymet és snidlinget is. Tálalása pirított rozskenyérrel.
Köszönjük, Gránátalma és borbolya!

4. Zelleres krumplisaláta
Magában is szuper, de köretként is nagyszerű pl. rántott hal mellé.
1 kg kiflikrumpli (vagy más szét nem fővő fajta), 1 kis fej zeller, 1-2 fej hagyma (lila hagymával mutatósabb), hagyományos ecetes salátalé (ecet, só kevés cukor), ízesítésnek és díszítésnek zeller szár és apróra vágott zellerlevél, petrezselyemzöld
A krumplit héjában – pici só hozzáadásával – puhára főzzük, meghámozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A zellert alaposan megmossuk, meghámozzuk és egészben, sós vízben szintén megfőzzük. A hagymákat meghámozzuk és uborkagyalun vékonyra szeleteljük. Egy alkalmas salátástálba rétegezve lerakjuk a felkarikázott krumplit, a zellert és a hagymát, a rétegeket enyhén megsózzuk, majd felöntjük az elkészített ecetes salátalével. Nem keverjük össze, hanem hidegre tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Végül zellerlevéllel, petrezselyem zöldjével díszítjük. Érdemes előző nap elkészíteni, de legalábbis 5-6 órával a tálalás előtt, hogy valóban jól összeérjenek az ízek. A semleges krumpli, az aromás zeller és az erőteljes hagyma különleges ízhatást adnak.
Köszönjük, Berta Ági!
5. Sült körte
Vágd félbe a körtéket, kapard ki a magját, és a helyére kenj egy kis szilvalekvárt. Hintsd meg fahéjjal és durvára vágott mandulával, majd mehet is a sütőbe, 160 fokon fél órára. Így egy finom édesség, de fahéj és lekvár nélkül remek köret lehet hús mellé is akár.
6. Zöldség fasírt
Ezt a fasírtot bármilyen téli zöldségből elkészítheted, nincs más dolgod, csak a lereszelt zöldséghez hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, köményt adni, összekeverni egy kis tojással és zsemlemorzsával majd megsütni. Sütőben és bő olajban is készülhet, mind a kettő zseniálisan finom.
7. Hagymakrémleves
5 nagy fej hagyma , 2 gerezd fokhagyma, liszt (kb 1-2 ek) , só, bors, olaj, víz (kb 1 l)
A megtisztított hagymák egy részét kisebb egy részét nagyobb kockákra vágd fel, pirítsd meg olajon, reszeld rá a fokhagymát majd néhány percig pirítsd vele. Szórd meg liszttel, keverd el gyorsan, majd öntsd fel a vízzel, fűszerezd, főzd 15 percig, majd turmixold botmixerrel.
Pirított kenyérkockával a legjobb!
8. Sütőben sült vegyes zöldség
Ezen nincs is mit magyarázni, az egyik legegyszerűbb és legfinomabb téli kaja, fogod a kedvenc zöldségeidet, felszeleteled és némi olaj meg fűszerek kíséretében pirosra sütöd a sütőben. :)

9. Karalábés csirkemell
1 db karalábé, 1 db csirkemellfilé, 1 db közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl főzőtejszín, olaj, só, bors, majoranna, 1 bögre barnarizs    
Az étel kb. 30-35 perc alatt elkészült, ez az adag kb. 3 főnek elegendő. Az elején felteszem a barnarizst főni, mert annak hosszabb idő (20-25 perc) kell. A csirkemellfilét és a meghámozott karalábét is kis kockákra szeletelem, a hagymát felaprítom. A hagymát forró olajon megdinsztelem, majd mehet rá a csirkemell, amit fehéredésig sütök. Ekkor ráteszem a karalábédarabokat is. Sózom, borsozom és a préselt fokhagyma is rákerül. Lefedve saját levében párolom, néha megkevergetem. Amikor a karalábé megpuhul, ráöntöm a tejszínt, majd elkeverem és majorannával szórom meg. Ezután rögtön tálalható.
Köszönjük, Burgmann Nóra!
10. Répakrém leves
30 dkg sárgarépa 30 dkg burgonya 5 dkg vöröshagyma, 1 kis szál fehérrépa,  2 evőkanál olaj só
Egy fazék vízbe tegyél sót, olajat, és rakd bele a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a meghámozott, nagy kockákra vágott burgonyát, és a finomra aprított hagymát. Az elfőtt vizet pótolva főzd közepes lángon egy órán át. Amikor a zöldségek megpuhultak, turmixold krémesre.

Ha tetszettek a receptek, vagy van saját kedvencet, készítsd el, fotózd le, és mehet az instagramra #telentermett hashtaggel!
Van jobb ötleted? Küldd be a receptversenyre