Kaja, kerék, közösség

  • 2015.11.05.
  • 1

Egy csomó külföldi zöld vagy/és étkezéssel kapcsolatos szervezet hírlevelére vagyunk feliratkozva és szinte hetente jön valamilyen ámulatba ejtő hír: Tetőkertek New Yorkban! Földalatti bunkerben termesztett zöldség Angliában! Salátatermesztés az űrben! Bevalljuk, ez néha olyan gondolatokat ébreszt bennünk, mintha csak a határainkon túl történnének izgalmas dolgok. Pont ezért szeretjük a Cargonomiás csapatot: a fejünkre koppintottak és azt mondták, figyeljünk oda jobban arra, hogy mi folyik itthon!

A Cargonomia több szövetkezet ütközőpontjaként jött létre, környezetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó, nemzetközi csapat kezdeményezéseként. „Mindannyian kapcsolatban voltunk a fenntarthatósággal, nemnövekedéssel és az élelmiszertermeléssel kapcsolatos különböző projekteken keresztül” – meséli Vincent Liegey, a Cargonomia egyik ötletgazdája és egyben a Jólét gazdasági növekedés nélkül társszerzője – “és szerettünk volna belevágni valami újba”.
Az egész a Cyclonomiával kezdődött néhány évvel ezelőtt, egy „szereld magad” bicikliműhellyel, ahol teherbicikliket is terveztek. Ebben a munkában Erős Levente, a Kantaa biciklis teherszállító cég alapítója is részt vett, aki szeretett volna a hagyományos teherszállítás mellett értékteremtő munkákba is belevágni. A csapat támogatást kért és kapott a KÉK Lakatlan projektjén keresztül, és néhány hónappal később a Dembinszky utca egyik üres épületébe tették át a székhelyüket: itt lett szomszédjuk a Házikó üzeme.

A Házikó kizárólag hazai termelőktől szerzi meg az alapanyagait, és egyik beszállítója a Zsámboki Biokert. Matthew Hayes és Logan Strenchock fontosnak tartják, hogy a Biokert vásárlóival kölcsönös bizalom és élő kapcsolat jöhessen létre, ezért örömmel csatlakoztak a közös gondolkodásba. Ezek után talán nem is csoda, hogy a csapathoz a Pipacs Pékség is betársult, akik a bio kenyér és péksütemények sütése mellett értéket is szeretnének teremteni a városlakók számára.
Lassan kialakult a cél: egy közösségi tér létrehozása, amely egyben bicikliműhely, bio élelmiszerek elosztó központja, és kreatív, innovatív projektek inkubátora. Mindenki egyetértett abban, hogy bármi is legyen az ötletből, a projekt ökológiai lábnyomát megpróbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani.
Mindegyik partnernek megvan a saját működési formája és üzleti modellje. A Cargonomiát egyikük sem támogatja pénzügyileg: a csapat szinte mindent önkéntes munkában, újrahasznosítással, kreativitással old meg, a berendezéstől a marketingig. „A cél nem a növekedés, hanem hogy megteremtsünk egy olyan légkört, ahol további partnerek további projekteket valósíthatnak meg” – mondja Vincent. Ehhez jó ötletnek tűnt egy közösségi finanszírozási kampány indítása, amely anyagilag sajnos nem hozta meg a várt bevételt, azonban számos jó kapcsolat kialakításában segített.
A csapat tehát továbbra is küzd a fenntartásukhoz szükséges stabilitás megteremtéséért. Bár tőlük friss, bio zöldséget és gyümölcsöt rendelni drágább, mintha az ember bemenne a sarki közértbe, az eddigi tapasztalatok szerint a budapestiek nyitottak a kezdeményezésükre. „Az is célunk, hogy elmondjuk az embereknek: ha a szupermarketekben vásárolnak, a pénzük csak csekély része jut el a gazdákhoz - nagyobb részük részvényeseknél landol. Amit mi kínálunk, az valódi élelem méltányos kereskedelemmel, közvetlenül a termelőtől, fenntarthatóan elszállítva hozzád.” – tette hozzá Vncent.
De a Cargonomia még ennél is több: a csapat szeretné megmutatni, hogy lehet helyi, fenntartható munkahelyeket teremteni, amelyekhez nem kellenek külföldi befektetők, és amelyek élvezetesebbek is, mint a legtöbb jelenlegi pozíció. Véleményük szerint ezekkel ki lehetne elégíteni a helyi lakosok élelmezési, szállítási, oktatási igényeit. “Meg akarjuk mutatni, hogy vannak összefogáson, részvételen alapuló alternatívák, amelyek sokkal vonzóbbak, mint a mainstream” – tette hozzá Logan Strenchock.
Gasztrohős szemmel a Cargonomia egy irigylésre méltó kombó: kaja, biciklik, jó társaság - nemsokára pedig kávézó is a Dembinszki utcában. Vásárlásotokkal támogassátok őket ti is!
A fotókat a Cargonomia, Házikó és Pipacs pékség FB oldalairól loptuk.