Fogj kezet a kalapos nővel!

  • 2014.12.29.
  • 3

Fogj kezet a termelővel! 16. rész
"Évek óta vásárolok Editéknél, mindig van egymáshoz pár jó szavunk, de a nevét egészen eddig nem is tudtam. Még azt sem, hogy Editnek hívják. Szeretem a terményeit, nála is igazi zöldség és gyümölcs van, nem a tökéletesen egyforma, tucatáru, ami szabványméretű és szabványszínű. Petrák Józsefné, Edit Heves megyéből, Gyöngyöshalászról jár fel az Újpesti Piacra, hosszú hosszú ideje már.
Egészen kicsi gyerekként benne volt ebben a körforgásban. Az édesapja a háború után vásárolt termőterületet, nagydarab, magas ember volt, aki imádta a földet. Aztán persze később a téeszesítés bedarálta az ő életüket is: a szülei tavasszal elveteményeztek a családnak, és nyáron már a téesznek arattak. Edit mesélt egy családi fényképről, amin az Édesapja, az Édesanyja és a legfiatalabb nővére szedik a termést a téesznek. A képen a valaha nagydarab Édesapja csontsovány volt, felemésztette az államosítás. Később azért, hogy Edit Édesanyját – aki egy apró, törékeny, szelíd asszony volt – kímélje és a földhöz is közel maradhasson, Édesapja belépett a téeszbe. Így maradhatott meg a kapcsolata a termőfölddel, a gazdálkodással."
Egyre több gasztrobloggerről derül ki, hogy bizony nekik is van kedvenc piacuk és termelőjük. Ami pedig még jobb, hogy meg is osztják velünk, hogy kik ők és mit árulnak! Ismerjétek meg a Rizsázzunk  szerzőjének, Ancsának kedvenc termelőjét és Edit élettörténetét!
Csatlakozz te is a Fogj kezet a termelővel! kampányunkhoz, és írd meg nekünk, ki a kedvenc termelőd - akkor is, ha nem vagy blogger!
Fotó: Turi Anikó