Brancin avagy farkassügér

  • 2017.02.18.
  • 1


Jöhet a kedvenc rész a baškai élménybeszámoló folytatásaként. Nálunk a nagy kedvenc a tengeri hal. Roppant egyszerű elkészíteni, nem időigényes a minősége pedig az alapanyagtól függ.
Hozzávalók: 
2 db egész farkassügér 
2 tk fokhagymasó
só 
olíva olaj + vaj opcionális
fél citrom
 
Nem érdemes a friss tengeri halak ízét elrontani és agyonfűszerezni. A receptben semmi bonyodalmas nincs, itt az egyszerűség a lényeg. A halat tisztítsuk meg - vagy vásároljunk eleve tisztítottat - a bőrét alaposan sózzuk be és tegyük a hűtőbe 20-30 percre. A só által kicsapott nedvességet egy papírtörlő segítségével itassuk le. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, ne legyen túl forró, de ha beletesszük a halat azonnal kezdjen intenzíven sisteregni az olaj, máskülönben vagy megégetjük vagy inkább csak megpároljuk a halat. 
Eközben amíg az olaj melegszik, dörzsöljük be a halat a fokhagymasóval, és ha a zsiradék kellőképpen meleg akkor már mehet is bele a hal. A hal méretétől is függ de általában 1-1 oldalt 8-10 percig süssünk. Ha nem vagyunk biztosak a sikerben akkor kukkantsunk óvatosan a hal alá és ha már kezd aranybarnára sülni a bőre akkor megfordíthatjuk. Lehetőleg egy alkalommal fordítsuk meg, nem kell piszkálgatni sütés közben. 
Tálaláskor locsoljuk meg citromlével és már fogyaszthatjuk is. 
Manapság már különféle áruházláncoknál is kapható ez a tengeri halféle, nem tartozik az épp legolcsóbb halfajták közé, de néha napján 1-1 alkalommal megengedhető, az afrikai harcsához képest ami nagyjából egy árban van vele sokkalta ízletesebb halfajta. Aki először kóstolt ilyet a tengerparton annak mindig a tengert fogja eszébe juttatni ez az étel. 
A másik nagy kedvenc az orada avagy aranydurbincs amit ugyan ezzel a recepttel szoktam elkészíteni.

Ha kicsit cifrázni szeretnénk a dolgot horvát módra akkor abban a serpenyőben amiben a hal sült, süssünk ki pár fekete kagylót. Kevés fehér borral lazítsuk fel, pár gerezd zúzott fokhagyma, kevés vaj, só, bors és pár perc alatt kész is a csodás fekete kagyló. Kevés helyen szolgálják így fel, viszont volt szerencsém Bibinjében ilyet kóstolni. A kagylós mártással meglocsolt hal egész más dimenzióba helyezi az ételt. Szerencsére ma már nem lehetetlen a jó minőségű fekete kagyló beszerzése és árban sem kerül többe mint 1 kg csirkemell.